Evropa

V Nemčiji se uvodni pogovori o oblikovanju koalicije bližajo odločilni fazi

V Nemčiji se uvodni pogovori o tem, ali bodo socialdemokrati (SPD), Zeleni in liberalci (FDP) začeli koalicijska pogajanja, približujejo odločilni fazi. Odločitev bi lahko sprejeli že v petek, napovedujejo v FDP, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Generalni sekretar FDP Volker Wissing je po današnjem srečanju predstavnikov teh treh strank v Berlinu dejal, da se “ura resnice” bliža. Želijo, da bi do petka oblikovali podlago za odločitev o tem, ali se lahko pristojnim organom strank priporoči začetek koalicijskih pogajanj. Wissing je poudaril, da je treba razjasniti velika vprašanja.

Iz SPD pa so sporočili, da razpravljajo o vseh relevantnih temah. Njihov generalni sekretar Lars Klingbeil je pri tem omenil varovanje okolja, digitalizacijo ter “sodobno državo” in Evropo. “Skupaj smo se odpravili na pot. To je dobro uspelo,” je povedal generalni sekretar zmagovalke septembrskih volitev. Poudaril je, da je pred njimi še dolga pot, a je bil optimističen.

Predstavnik Zelenih Michael Kellner je medtem pogovore označil za intenzivne. “Nismo drug drugemu brali strankarskih programov,” je pojasnil in dodal, da iščejo rešitve za težave, s katerimi se spopada država. Število skupnih točk se povečuje, razlike pa zmanjšujejo, je še dejal Kellner.

V sredo in četrtek se bodo na pogovorih sestali generalni sekretarji strank in njihovi sodelavci. Kanclerski kandidat SPD in finančni minister v trenutni nemški vladi Olaf Scholz bo namreč v prihodnjih dneh v Washingtonu.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button