V Nemčiji preverjajo zanesljivost hitrih testov v primeru omikrona

V Nemčiji so se razširili dvomi v učinkovitost hitrih antigenskih testov pri odkrivanju okužb z novo koronavirusno različico omikron. Da bodo pristojni to v prihodnjih tednih temeljito preučili, je v nedeljo potrdil nemški minister za zdravje Karl Lauterbach. A vodja pristojnega nacionalnega Inštituta Paula Ehrlicha je danes te dvome že zavrnil.

 

 

Lauterbach je v nedeljo za nemško javno televizijo ARD izjavil, da zaenkrat še ne vemo, kako dobro hitri antigenski testi delujejo v primeru omikrona, da pa bodo rezultati teh raziskav na voljo v nekaj tednih. Kot je sicer dodal, je kljub temu povsem jasno, da bi bila alternativa – to, da se sploh ne testiramo – “veliko prenevarna”.

Vodja nacionalnega inštituta za cepiva, ki mu je Lauterbach poveril nalogo preverjanja hitrih testov oziroma oblikovanja seznama tistih testov, ki so sposobni ustrezno zaznati omikron, Klaus Cichutek je medtem za drugo nemško javno televizijo ZDF danes izrazil prepričanje, da so pomisleki glede hitrih testov pri omikronu odveč, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kot je dejal, so na Inštitutu Paula Ehrlicha (PEI) že ocenili več kot 250 različnih hitrih testov ter pri vsaj 80 odstotkih potrdili, da so točni tudi pri občutljivosti, višji od običajne. Je pa res, je spomnil, da lahko tovrstni testi okužbo zaznajo le, če je v trenutku testiranja t. i. virusna obremenitev visoka oziroma je v telesni tekočini zadostna količina virusa.

Cichutek je še pojasnil, da velika večina testov zazna protein virusa, na katerega mutacije omikrona nimajo večjega vpliva. Je pa bil Cichutek previdnejši pri odgovoru na vprašanje, katero cepivo je učinkovito proti novi različici. Dejal je le, da bi morala biti cepiva, prilagojena omikronu, na voljo v prvi polovici letošnjega leta.

Omenjeni pomisleki o učinkovitosti obstoječih testov in cepiv se v Nemčiji širijo spričo ponovno eksponentnega naraščanja okužb, predvsem na račun različice omikron, ki po vsej državi predstavlja že skoraj polovico vseh okužb z novim koronavirusom.

Potem ko so v Nemčiji šele v petek stopili v veljavo strožji zajezitveni ukrepi, je Lauterbach v nedeljo že napovedal, da bodo potrebne še strožje omejitve, če se bo trend širjenja okužb nadaljeval. Danes se o tem po poročanju dpa Lauterbach pogovarja z ministri za zdravje zveznih dežel. Med drugim naj bi razpravljali o cepljenju z drugim poživitvenim ozirom četrtim odmerkom.

Nadaljuje se tudi razprava o uvedbi obveznega cepljenja proti covidu-19, o čemer naj bi bundestag razpravljal že v kratkem. Do zamud zdaj prihaja zaradi razhajanj glede tega v vladajoči koaliciji socialdemokratov (SPD), Zelenih in liberalcev (FDP), saj mu slednji niso naklonjeni.

Source
STA
Preverite tudi
Close
Back to top button