V mednarodni preiskavi ugasnili zlonamerno programsko opremo Emotet

Poudarki zgodbe
  • Sprva se je pojavil leta 2014 kot trojanec.
  • Infrastruktura Emoteta deluje kot odpiralec vrat v računalniške sisteme na svetovni ravni. Sistem lahko okuži celotna omrežja samo z dostopom do nekaj naprav, pojasnjujejo njegovo delovanje.

Mednarodnim preiskovalcem je po navedbah Europola uspelo ugasniti eno najbolj nevarnih omrežij zlonamerne programske opreme. Infrastruktura sistema Emotet, ki so jo koristile predvsem kriminalne združbe, je pod nadzorom, so danes sporočili iz Europola.

V operaciji, ki je trajala več kot dve leti, so pod vodstvom Nemčije in Nizozemske sodelovali preiskovalci iz osmih držav. Preiskava še vedno traja, Europol pa zaenkrat ni omenjal aretacij.

Emotet je napredna zlonamerna programska oprema in je veljal za enega najbolj nevarnih inštrumentov kibernetskih napadov v zadnjih letih. Sprva se je pojavil leta 2014 kot trojanec. Infrastruktura Emoteta deluje kot odpiralec vrat v računalniške sisteme na svetovni ravni. Sistem lahko okuži celotna omrežja samo z dostopom do nekaj naprav, pojasnjujejo njegovo delovanje.

V sistem je lahko vdrl prek besedilnih dokumentov, ki so bili pripeti k elektronski pošti, ali prek povezav do spletnih strani. Najpogosteje je bil prikrit kot račun, napoved o dostavi ali celo kot informacija o covidu-19. Ko je nekdo odprl priponko ali kliknil na povezavo, je Emotet dobil dostop do sistema. Kriminalne združbe so lahko nato v okužen sistem vnesle lastno zlonamerno programsko opremo, s katero so prišli do podatkov, ki so jih prodali naprej ali pa jih uporabili za izsiljevanje.

O nevarnostih Emoteta so poročali tudi v Sloveniji. Med drugim je na sporočila, ki so imela pripet škodljiv dokument z Emotetom, opozarjal Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost Sicert.

Source
STA
Back to top button