AktualnoEvropa

V Madridu danes volitve v regionalni parlament

V madridski regiji, ki obkroža špansko prestolnico, bodo danes potekale predčasne volitve. Zmaga se obeta vladajoči Ljudski stranki (PP), ki pa ji verjetno ne bo uspelo osvojiti absolutne večine v 132-članskem regionalnem parlamentu. Predvolilno kampanjo so zaznamovale grožnje s smrtjo članom različnih strank.

Predsednica madridske regionalne vlade Isabel Diaz Ayuso iz konservativne PP je sredi marca sporočila, da se je odločila za razpustitev tamkajšnjega parlamenta in razpis predčasnih volitev 4. maja. Pojasnila je, da želi s tem socialistom, ki so v regiji v opoziciji, in Ciudadanosu, ki je skupaj s PP sestavljal vlado, preprečiti vložitev nezaupnice.

Tedaj je povedala, da ne želi, da bi regija okoli španske prestolnice izgubila svojo svobodo. Madridčani bodo po njenih besedah na predčasnih volitvah izbirali med “socializmom in svobodo”. S tem je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zastavila tudi razpravo v predvolilni kampanji.

Opozicijske stranke so Diaz Ayusovi v kampanji očitale slabo upravljanje z zdravstveno krizo, saj je madridska regija ena najhuje prizadetih španskih regij v pandemiji covida-19.

Predsednica madridske vlade je krivdo prevalila na španskega premierja iz vrst socialistov Pedra Sancheza, ker je upravljanje s krizo prepustil regijam. Sama sicer ni upoštevala pozivov nacionalne vlade, naj regije zaostrijo ukrepe za zajezitev virusa. Trdila je, da sta za zdravje pomembna tudi druženje in gospodarstvo. Njena regija ima tako najmilejše ukrepe v Španiji.

Kampanjo so poleg besednih spopadov zaznamovale tudi grožnje s smrtjo več politikom iz različnih strank. Med drugim je pismo z naboji prejel vodja skrajno leve stranke Podemos Pablo Iglesias, ki je marca odstopil z mesta podpredsednika španske vlade, da bi stranko popeljal na volitve v Madridu. Španska ministrica za turizem iz vrst socialistov Reyes Maroto pa je prejela nož z rdečimi madeži.

Diaz Ayusova je pripadnike levih strank obtožila, da skušajo grožnje izkoristiti v politične namene.

Glede na zadnje ankete se PP obeta visoka podpora. Prejela naj bi 41 odstotkov glasov, potem ko jih je na volitvah maja 2019 osvojila 22. Socialistom, ki so na zadnjih volitvah s 27 osvojenimi odstotki zmagali, pa se zdaj obeta 22 odstotkov.

Ljudska stranka, ki je v Madridu na oblasti že od leta 1995, bo tako verjetno pri vladanju potrebovala podporo skrajno desne stranke Vox.

Politični analitik Antonio Barroso iz svetovalnega podjetja Teneo ocenjuje, da je malo verjetno, da bi poraz levice v Madridu spremenil razmerja v nacionalni vladi, ki jo sestavljajo socialisti in Podemos. “Velika zmaga Diaz Ayusove pa bo verjetno dala zagon PP na nacionalni ravni,” je poudaril.

Volišča, na katera je povabljenih več kot pet milijonov Madridčanov, bodo odprta od 9. do 20. ure. Ob vstopu si bodo morali volivci razkužiti roke in nadeti zaščitno masko.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button