V Kataloniji parlamentarne volitve v znamenju epidemije

V španski regiji Katalonija bodo danes potekale predčasne parlamentarne volitve. Epidemija covida-19 je zaznamovala že predvolilno kampanjo, vplivala pa bo tudi na potek volitev. Večino v parlamentu bi lahko glede na ankete osvojili zagovorniki neodvisnosti Katalonije od Španije, ki pa so močno razdeljeni.

Katalonci morajo na predčasne volitve, potem ko je bil lani tedanji katalonski predsednik Quim Torra zaradi neposlušnosti kaznovan s prepovedjo opravljanja javnih funkcij in tudi avtomatično razrešen s položaja.

A stranki Skupaj za Katalonijo (JxCat) in Katalonska republikanska levica (ERC), ki sestavljata regionalno vlado in zagovarjata neodvisnost od Španije, se na volitve podajata razdeljeni. Imata namreč različne poglede na to, kako doseči neodvisnost.

Med temami, ki so zaznamovale predvolilno kampanjo, je bilo tudi soočanje z epidemijo covida-19, v kateri je Katalonija med najhuje prizadetimi španskimi regijami.

Epidemija bo po pričakovanjih zaznamovala tudi volitve, saj bodo na voliščih v veljavi posebni varnostni protokoli. Med drugim bodo morala biti ob vhodih nameščena razkužila, obvezno bo tudi ohranjanje medsebojne razdalje. Člani volilnih komisij bodo morali nositi zaščitno opremo.

Zaradi novega koronavirusa je pričakovati tudi precej nižjo volilno udeležbo. Glede na ankete naj bi znašala okoli 60 odstotkov.

Volišča se bodo odprla ob 9., zaprla pa predvidoma ob 20. uri. Običajno večji del glasovnic preštejejo do 22. ure, ko so znani tudi prvi rezultati. A to zaradi epidemije tokrat ni gotovo.

Source
STA
Preverite tudi
Close
Back to top button