V Italijo le še z obvezno karanteno, v več državah prepoved letov z Otoka

Poudarki zgodbe
  • Od danes v Italiji tudi ni več dovoljeno potovanje med deželami. Od četrtka pa do 6. januarja pa bodo veljale še dodatne omejitve, ki so predvidena za koronska rdeča območja. Izjeme z blažjimi ukrepi bodo veljale le štiri dni.

V Italijo je od danes do 6. januarja možen vstop le še z obvezno karanteno. S tem ukrepom želi Rim preprečiti morebitni tretji val epidemije v januarju. Podoben ukrep omejitve vstopa v državo že od sobote velja tudi v Avstriji. V več državah pa je opolnoči začela veljati prepoved letov iz Velike Britanije zaradi novega seva koronavirusa.

 

V Italiji je za vse državljane in tujce ob vstopu v državo po novem obvezna karantena. Ukrep je zasnovan predvsem za tiste, ki se nameravajo odpraviti na smučanje v Švico ali države Evropske unije, kot sta Slovenija in Avstrija.

Od danes v Italiji tudi ni več dovoljeno potovanje med deželami. Od četrtka pa do 6. januarja pa bodo veljale še dodatne omejitve, ki so predvidena za koronska rdeča območja. Izjeme z blažjimi ukrepi bodo veljale le štiri dni.

Pred prazniki so omejitve potovanj sicer uvedle tudi nekatere druge države. V Avstriji je za tujce že od sobote obvezna desetdnevna karantena, ki pa jo lahko prekinejo po petih dneh po opravljenem testiranju na novi koronavirus. V Srbijo pa lahko od nedelje vstopijo le tisti tuji državljani, ki predložijo negativen test PCR na novi koronavirus, ki ni starejši od 48 ur.

Potem ko so v Veliki Britaniji potrdili obstoj novega seva novega koronavirusa, ki je do 70 odstotkov bolj nalezljiv in se širi precej hitreje od doslej znanih, pa se je več evropskih držav odločilo za začasno prepoved letov ali drugih prometnih povezav z Združenim kraljestvom. Na Nizozemskem prepoved velja že od nedelje, od polnoči pa tudi več drugih državah, med drugim v Nemčiji, Franciji, Belgiji in na Irskem.

Nemško predsedstvo Sveta EU pa je za danes sklicalo izredni sestanek veleposlanikov držav članic v okviru mehanizma za mehanizma za krizno odzivanje, na katerem bodo razpravljali o usklajevanju ukrepov v uniji v zvezi z novim sevom.

Source
STA
Back to top button