Sosednje državeEvropa

V hrvaškem saboru danes razprava o razglasitvi izključne gospodarske cone v Jadranu

Hrvaški poslanci bodo danes razpravljali o predlogu odločitve o razglasitvi hrvaške izključne gospodarske cone v Jadranskem morju. Zunanji minister Gordan Grlić Radman je v ponedeljek napovedal, da bosta Italija in Hrvaška razglasili svoji izključni gospodarski coni januarja 2021.

 

Hrvaška vlada je na ponedeljkovi seji potrdila predlog odločitve o razglasitvi izključne gospodarske cone, ki je v skladu s konvencijo ZN o pravu morja. Pred saborske poslance so poslali tudi poročilo o procesu posvetovanj in pogovorov, v katere je bila vključena tudi Slovenija. Več hrvaških opozicijskih strank je že potrdilo, da bodo njihovi poslanci glasovali za razglasitev izključne gospodarske cone v Jadranu.

Z razglasitvijo hrvaške in italijanske izključne gospodarske cone v Jadranu, se za Slovenijo “stvari ne spreminjajo bistveno”, je v torek za STA povedal govorec zunanjega ministrstva Aleksander Geržina. Kot je dejal, to velja tako za slovenske ribiče kot dostop do Luke Koper, razglasitev con ne vpliva niti na arbitražo.

Izjavo o razglasitvi svojih con bosta v soboto v Benetkah podpisali Italija in Hrvaška, ki bosta s svojimi načrti seznanili tudi Slovenijo. Srečanja se bodo udeležili zunanji ministri Slovenije, Hrvaške in Italije Anže Logar, Grlić Radmana in Luigi di Maio.

Grlić Radman je v ponedeljek v Zagrebu napovedal, da bosta Italija in Hrvaška razglasili svoji coni januarja. Uveljavili pa naj bi ju 1. februarja 2021.

Razglasitev izključne gospodarske cone omogoča mednarodna konvencija o pravu morja. Obalni državi daje možnost razglasitve take cone do 200 navtičnih milj od obale, v njej pa ima ekskluzivne pravice glede izkoriščanja morskih virov ter tudi energije morja in vetra.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button