EvropaGospodarstvo

V Heinekenu prva stavka po skoraj treh desetletjih

Več sto zaposlenih v dveh pivovarnah družbe Heineken na Nizozemskem se je danes odločilo za stavko, potem ko so pogovori o plačah zastali. Gre za prvo stavko v drugi največji pivovarni na svetu po letu 1994. V Heinekenu so stavko označili za “prezgodnjo”, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

 

 

Nizozemski pivovar, pod okrilje katerega sodi tudi Pivovarna Laško Union, je moral posledično zaustaviti proizvodnjo v pivovarnah v krajih Den Bosch in Zouterwoude v bližini Haaga. V stavki sodeluje okoli 250 zaposlenih, je poročanje nizozemskih medijev povzela AFP.

Do enodnevne stavke je prišlo potem, ko so pogajanja o novi kolektivni pogodbi po večmesečnih pogovorih s pivovarno zastala, so sporočili iz nizozemskega sindikata FNV.

“Naš cilj ni bil stavkati, vendar družba ni zagotovila ničesar,” je za AFP povedal predstavnik sindikata Niels Suijker.

“Ljudje so v zadnjih dveh letih zaradi pandemije covida-19 delali v nevarnih razmerah. Naše zahteve po plačah so nižje od inflacije, ki je trenutno zelo visoka,” je dejal Suijker.

Po mnenju zaposlenih je 3,5-odstotno zvišanje plač, ki ga predlaga uprava družbe, prenizko v primerjavi z naraščajočo inflacijo na Nizozemskem, ki je decembra dosegla 5,7 odstotka. V sindikatu zahtevajo tudi boljši sistem predčasnega upokojevanja, višje potne stroške in več stalnih delovnih mest za začasne delavce.

Predstavnik Heinekena je nizozemskim medijem povedal, da bi pivovar “rad nadaljeval pogovore” s sindikatom. Heinekenov direktor dobavne verige Maarten Koudenburg pa je za javno radiotelevizijo NOS zagotovil, da stavka ne bo povzročila praznih polic. Supermarketi in druge trgovine se namreč oskrbujejo iz obstoječih zalog, je pojasnil.

Stavka medtem ni vplivala na obratovanje barov in restavracij, saj so ti zaprti v skladu z nizozemskimi protikoronskimi omejitvami.

Pred tem se je Heineken nazadnje s stavko soočil aprila 1994, prav tako po neuspešnih pogajanjih o plačah. Delavci so takrat več dni blokirali izhode iz tovarn, kar je povzročilo skrbi, da bo do rojstnega dne kraljice Beatrix v državi zmanjkalo piva. Blokada je bila nato odpravljena s sodno odredbo, še navaja AFP.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button