V Haagu danes izrek sodbe Stanišiću in Simatoviću za vojne zločine nad Bošnjaki in Hrvati

Sodni senat Mehanizma za mednarodna kazenska sodišča (MICT) v Haagu bo danes objavil sodbo na ponovljenem sojenju nekdanjemu vodji srbske varnostne službe Franku Simatoviću in njegovemu namestniku Jovici Stanišiću zaradi vojnih zločinov nad Hrvati in Bošnjaki na Hrvaškem in v BiH med letoma 1991 in 1995. To bo zadnja sodba tega mehanizma.

Stanišić, takratni vodja srbske Službe državne varnosti (SDB) in poveljnik enote za posebne operacije te tajne službe Simatović sta obtožena, da sta med vojno na območju nekdanje Jugoslavije “usmerjala, organizirala, financirala, urila in oskrbovala” posebne oborožene enote srbske varnostne službe in druge srbske sile. Med njimi so bile številne paravojaške enote.

Obtožnica ju bremeni zločinov proti človečnosti in vojnih zločinov, ki naj bi jih storila v okviru združenega zločinskega podviga s ciljem trajne in nasilne odstranitve nesrbskega prebivalstva iz delov BiH in Hrvaške. Obtožena sta pregona, prisilnega preseljevanja in deportacij Hrvatov in Bošnjakov med letoma 1991 in 1995. V štirih točkah ju obtožnica bremeni zločinov proti človečnosti, v eni pa vojnih zločinov.

Postopek proti njima se je sicer začel leta 2003, ko je tožilstvo haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije vložilo obtožnico proti njima, istega leta pa so ju nato prijeli.

Po sodnem procesu ju je haaško sodišče 30. maja 2013 oprostilo, ker ni bilo dovolj dokazov, da sta pošiljala srbske enote na Hrvaško in v BiH z namenom, da bi zagrešili vojne zločine. A v prizivnem postopku je sodišče decembra 2015 oprostilni sodbi razveljavilo in jima odredilo ponovno sojenje. Začelo se je 13. junija 2017 in se po koncu dela sodišča v istem letu nadaljevalo v okviru rezidualnega mehanizma MICT.

Source
STA
Preverite tudi
Close
Back to top button