V Haagu danes izrek končne sodbe nekdanjima srbskima obveščevalcema

Sodni senat Mehanizma za mednarodna kazenska sodišča v Haagu bo danes po dveh desetletjih od začetka sodnih postopkov izrekel dokončno sodbo nekdanjemu vodji srbske Službe državne varnosti (SDB) Jovici Stanišiću in njegovemu namestniku Franku Simatoviću, ki sta obtožena vojnih zločinov na Hrvaškem in v Bosni in Hercegovini med letoma 1991 in 1995.

 

Sodni senat je junija 2021 Stanišića in Simatovića, ki je bil tudi nekdanji poveljnik enote za posebne operacije SDB, obsodil na 12 let zapora zaradi sodelovanja pri vojnih zločinih in zločinih proti človečnosti. Te je po zavzetju Bosanskega Šamca v BiH aprila 1992 proti bošnjaškemu in hrvaškemu prebivalstvu izvedla srbska paravojaška skupina Rdeče baretke.

Sodniki so potrdili, da sta obtožena z usposabljanjem in napotitvijo pripadnikov posebnih enot SDB in lokalnih Srbov bistveno vplivala na zavzetje Bosanskega Šamca in izvršitev zločinov. Nista pa bila obsojena za načrtovanje vojnih zločinov, saj sodišče ni nedvomno ugotovilo, da sta sodelovala pri skupnem zločinskem podvigu s ciljem trajne in nasilne odstranitve nesrbskega prebivalstva iz delov BiH in Hrvaške, kot je to trdilo tožilstvo.

Postopek proti Simatoviću in Stanišiću je z 20 leti najdaljši v zgodovini haaškega sodišča. Začel se je leta 2003, ko je tožilstvo Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu vložilo obtožnico proti njima. Istega leta so ju srbske oblasti prijele in izročile sodišču. Oba sta se izrekla za nedolžna.

Z današnjim izrekom pravnomočne sodbe se bodo končali vsi postopki proti sedaj 73-letnikoma, ki sta od leta 2021 v priporu v Scheveningnu. Ker so ju od začetka sodnih postopkov večkrat začasno izpustili iz pripora, je Simatović v zaporu že prestal skupno okoli 6,5 leta, Stanišić pa okoli 5,4 leta.

Source
STA
Back to top button