V Grčiji več popotresnih sunkov, ranjenih 11 ljudi, poškodovanih okrog 100 stavb

V sredo zvečer so zaznali potres magnitude 5,2

Potem ko je osrednji del Grčije v sredo stresel močan potres z magnitudo 6,3, ki je poškodoval mnoge zgradbe, so številni noč preživeli v šotorih. Območje je ponoči streslo več popotresnih sunkov, seizmologi pa svarijo pred nevarnostjo novega potresa.

Vojska in civilna zaščita sta na prizadetem območju postavili več sto zasilnih šotorov, a ponoči je tam še vedno zelo hladno, zato so številni zmrzovali, je za grške medije povedal guverner pokrajine Tesalija Kostas Agorastos.

Poleg tega so mnogi še vedno v šoku, tudi zaradi številnih popotresnih sunkov. Najmočnejši je bil v sredo zvečer magnitude 5,2.

Številne šole bodo vsaj še en dan ostale zaprte. Šola v kraju Damasi je bila v potresu povsem uničena in jo bodo morali na novo zgraditi, še dve šolski poslopji sta močno poškodovani. Inženirji so že začeli z delom in ocenjujejo nastalo škodo, najprej na objektih ključnega pomena, kot so bolnišnice, šole in drugi javni objekti.

Žarišče potresa 350 kilometrov od Aten

Žarišče potresa je bilo v bližini mesta Larisa, 350 kilometrov severno od Aten, na globini osmih kilometrov.

Čutili so ga prebivalci po bolj ali manj vsej celinski Grčiji, vključno z mesti Atene, Solun in Patras. Po potresu je na ulice mest Larisa in Trikala zbežalo več tisoč ljudi.

Poškodovanih okrog 100 stavb

Med najbolj prizadetimi je mesto Tirnavos, ki je od žarišča potresa oddaljeno le nekaj kilometrov. Po potresu so izpod ruševin v bližini tega mesta rešili šest lažje poškodovanih.

Skupno naj bi bilo po podatkih francoske tiskovne agencije AFP ranjenih 11 ljudi, smrtnih žrtev ni bilo. Po prvih ocenah je močno poškodovanih okoli 100 zgradb, med njimi tudi štiri cerkve, nekaj starejših hiš je povsem porušenih.

Via
STA
Source
MMC
Back to top button