V Franciji stavka učiteljev zaradi koronskih pravil na šolah

Velik del učiteljev v francoskih mestih danes na enoten poziv vseh šolskih sindikatov stavka, ker so nezadovoljni z upravljanjem epidemije covida-19 in s tem povezanimi ukrepi v šolah. Glede na navedbe sindikatov je udeležba na stavki na osnovnih in srednjih šolah več kot 60-odstotna, šolsko ministrstvo jo ocenjuje na 30 odstotkov.

 

 

Sindikati na prvi stopnji šolanja, ki zajema otroke do 11. leta starosti, udeležbo učiteljev ocenjujejo na 75 odstotkov, na drugi stopnji, na kateri se šolajo otroci do 18. leta, pa na nekaj več kot 60 odstotkov.

Podatki ministrstva so nekoliko drugačni in za prvo stopnjo navajajo 38-, za drugo pa 23-odstotno udeležbo, na spletni strani poroča časnik Le Monde.

Sindikati so kritični do pravil glede omejevanja epidemije, ki veljajo v šolah in ki da se stalno spreminjajo. V veliki meri naj bi jih pristojni objavljali tik pred zdajci in pogosto kar prek medijev. Osebje naj bi bilo slabo zaščiteno in po 20 mesecih zdravstvene krize izčrpano.

Med drugim se zavzemajo za enostavnejša pravila in prestavitev mature z marca na junij.

Tarča kritik stavkajočih je tudi minister za izobraževanje Jean-Michel Blanquer, ki ga obtožujejo “prezira” in “avtoritarizma” do zaposlenih v šolstvu. Med drugim mu očitajo, da je nov zdravstveni protokol, ki je začel veljati ob vrnitvi v šole po božičnih počitnicah, naznanil en večer prej in prek medijev.

Nov protokol med drugim predvideva veliko število testov. Če je v razredu kateri od učencev pozitiven, morajo denimo njegovi sošolci v štirih sledečih dneh opraviti tri teste.

Kot piše francoska tiskovna agencija AFP, se v šolah krepi število okuženih, na daljavo se šola že na tisoče od skupno 527.000 razredov v državi. Zapiranju šol se želi država na vsak način izogniti.

Kot še piše AFP, stavka prihaja v slabem času za predsednika Emmanuela Macrona, ki še vedno velja za favorita na spomladanskih predsedniških volitvah.

Razmere so za kritiko izkoristili tudi njegovi protikandidati. Kandidatka konservativnih Republikancev Valerie Pecresse je kritizirala “kaos v šolah”, podobno se je odzvala tudi Marin Le Pen s skrajne desnice. Na levici tako socialisti kot kandidat zelenih Yannick Jadot in skrajni levičar Jean-Luc Melenchon zahtevajo odstop ministra za izobraževanje.

Kandidatka socialistov in županja Pariza Anne Hidalgo pa tudi Melenchon za popoldne napovedujeta udeležbo na shodu učiteljev v francoski prestolnici. Jadot se bo zborovanja udeležil v Grenoblu.

Source
STA
Preverite tudi
Close
Back to top button