V Franciji smučišča ostajajo zaprta še ves februar

Zimska središča so odprta, a ne za smuko

V francoskih zimsko-športnih središčih so žičniške naprave zaprli pred božičem, tako pa bo ostalo še vsaj ves februar.

“Zdravstvene razmere ne dovoljujejo ponovnega odprtja naprav na naših smučiščih,” je v ponedeljek po srečanju s predstavniki panoge prek Twitterja sporočil premier Jean Castex.
Kdaj bi lahko znova zagnali žičniške naprave, ki so jih v Franciji ustavili pred božičem, Castex ni navedel. So pa v kabinetu predsednika francoske vlade potrdili poročanje medijev, da bodo žičnice zagotovo ostale zaprte ves februar ter da datum odprtja še ni določen.

Napoved vlade ni nepričakovana. Tudi minister za zdravstvo Olivier Veran je že nakazal, da je zelo malo verjetno, da bi se žičnice lahko odprle februarja.

Finančna pomoč žičničarjem

V Franciji se v soboto začnejo dvotedenske zimske šolske počitnice in žičničarji so upali, da bodo lahko takrat pognali naprave. Castex je zdaj napovedal, da bo vlada povečala finančno pomoč panogi, ki posredno in neposredno daje delo 250.000 do 400.000 ljudem.

V francoskih Alpah in Pirenejih so pomembna zimsko-športna središča. Francoska vlada je zaprtje odredila pred božičnimi prazniki in kot možni datum ponovnega odprtja se je najprej omenjal začetek januarja, če bi epidemiološke razmere to omogočale. Vendar se to ni zgodilo.

Hoteli odprti, bari ne

Lahko pa ljudje vseeno obiščejo zimsko-športna središča, je dejal minister za turizem Jean-Baptiste Lemoyne. Lahko tudi prenočijo v tamkajšnjih hotelih, medtem ko so restavracije in bari zaradi ukrepov za omejitev širjenja okužb z novim koronavirusom zaprti.

Epidemiološke razmere v državi so resne, v povprečju v državi s približno 67 milijoni prebivalci potrdijo približno 20.000 novih okužb z novim koronavirusom dnevno. Trenutno veljajo prepoved gibanja v nočnem času ter strožja pravila pri vstopu v državo, se pa vlada ni odločila za vnovično popolno zaustavitev javnega življenja.

Via
STA
Source
MMC
Back to top button