EvropaGospodarstvo

V Franciji razširili strožje omejitvene ukrepe

V Franciji od danes strožji ukrepi za zajezitev novega koronavirusa veljajo še v treh dodatnih departmajih. 16 departmajem, kjer so jih uvedli že pretekli konec tedna, so se pridružili še Nievre, Aube in Rhone, v katerem leži mesto Lyon.

Prebivalci 19 francoskih departmajev tako ne smejo zapustiti regije, pa tudi sicer so omejili gibanje na prostem. Rekreacija in sprehodi so dovoljeni na območju do 10 kilometrov od doma. Tako kot med prejšnjimi zaprtji morajo prebivalci tudi tokrat svoj odhod od doma utemeljiti z izjavo na posebnem obrazcu.

Zaprtih je večina nenujnih trgovin in storitev. Izjema med drugim velja za šole, knjigarne, cvetličarne, prodajalne čokolade, čevljarje in frizerje, pri čemer morajo ti upoštevati stroge sanitarne predpise.

Vlada je poostrila nadzor na železniških postajah, letališčih in cestninskih postajah, da bi ljudem preprečili potovanja med regijami, če nimajo nujnega razloga. Že od petka po Franciji za upoštevanje ukrepov skrbi 90.000 policistov.

Francoska agencija za varnost zdravil je medtem potrdila, da obstaja zelo majhno tveganje za nastanek netipične tromboze po cepljenju s cepivom proti covidu-19 podjetja AstraZeneca. Gre za hude oblike motnje strjevanja krvi, o katerih je poročalo tudi več drugih držav.

Agencija je kljub temu zagotovila, da so koristi cepljenja z AstraZenecinim cepivom še vedno večje od tveganj.

Source
STA
Back to top button