V Franciji odkrili spomenik padlim Britancem med “dnevom D”

Na severu Francije so danes, na 77. obletnico zavezniškega izkrcanja v Normandiji, odkrili spomenik skoraj 22.500 britanskim vojakom, ki so padli na “dan D” in v dnevih, ki so sledili med osvobajanjem Evrope izpod nacizma. Britanski veterani se sicer zaradi pandemije covida-19 niso mogli udeležiti slovesnosti v živo, so si jo pa lahko ogledali.

Spomenik z imeni vseh 22.442 mož in žensk so postavili na pobočju hriba ob normandijski vasi Ver-sur-Mer. Gleda na t. i. plažo Gold, eno od treh, na katerih so se 6. junija 1944 izkrcali britanski vojaki in skupaj z Američani, Kanadčani in drugimi zavezniki začeli osvobajati Evropo z zahoda.

“Gre resnično za spomenik, primeren herojem,” je odkritje komentiral britanski veleposlanik v Franciji Ed Llewellyn. “Bolj mirno in lepo okolje bi si težko zamislili,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal veleposlanik.

Slovesno odkritje spomenika si je preko video povezave ogledalo tudi okoli 100 britanskih veteranov, ki zaradi covida-19 niso smeli v Francijo. So se pa zbrali v spominskem parku v Staffordshiru. Na sami slovesnosti v Normandiji se je zbralo le manjše število ljudi, poroča britanski BBC.

Spomenik je sicer prvi, ki so ga v Normandiji postavili tistim, ki so se borili pod britansko zastavo. To je bila tudi dolgoletna frustracija veteranov iz izkrcanja v Normandiji, saj zgolj Velika Britanija od glavnih zaveznic v drugi svetovni vojni tam ni imela svojega spominskega obeležja. Doslej so imeli le pokopališče v bližnjem kraju Bayeux, navaja AFP.

Načrte za spominsko obeležje je naredil britanski arhitekt Liam O’Connor. Sestavlja ga niz 160 belih stebrov, na katerih so vklesana imena padlih britanskih vojakov po kronološkem zaporedju od 6. junija 1944 do 31. avgusta 1944.

Uporabljenih je bilo okoli 4000 ton kamenja. Ureditev spomenika je stala okoli 33 milijonov funtov (skoraj 38 milijonov evrov), ki so jih zagotovili britanska vlada in zasebni donatorji.

Britanci upajo, da bo tudi to spominsko obeležje privabilo množico obiskovalcev, kot jih druga podobna obeležja v Normandiji. Pred pandemijo covida-19 je na primer ameriško pokopališče v Colleville-sur-Merju nad plažo Omaha, kjer je pokopanih okoli 10.000 ameriških vojakov, na leto obiskalo okoli milijon ljudi.

Na območju je sicer tudi francosko spominsko obeležje v spomin na okoli 20.000 francoskih civilistov, ki so bili ubiti v bojih ob izkrcanju zaveznikov v Normandiji.

Dan D je sicer pomenil največje izkrcanje zavezniških vojakov med drugo svetovno vojno do tedaj in za največjo mornariško operacijo glede na število sodelujočih ladij in vojakov. Na petih plažah se je do konca dneva, ki se ga je prijela oznaka najdaljši dan, izkrcalo 156.000 zavezniških vojakov in 20.000 vozil. V srditem odporu nacistične Nemčije je bilo po ocenah na zavezniški strani ubitih okoli 10.000 vojakov, na nemški pa okoli 9000.

Source
STA
Back to top button