V evropskih državah prvi odzivi na izvolitev novega predsednika CDU

V nekaterih evropskih državah so se že odzvali na dogajanje na digitalnem kongresu nemških krščanskih demokratov (CDU), kjer je bil za novega predsednika stranke izvoljen ministrski predsednik Severnega Porenja-Vestfalije Armin Laschet. Med drugim sta se odzvala avstrijski kancler Sebastian Kurz in hrvaški premier Andrej Plenković.

 

Kurz je v videoposlanici delegatom CDU izrazil veselje nad močno CDU. “To ni pomembno za Nemčijo, pač pa tudi za nas, sosednjo državo in rekel bi, da za celotno Evropsko unijo,” je še dejal. Posebej se je avstrijski kancler zahvalil odhajajoči nemški kanclerki in nekdanji dolgoletni predsednici CDU Angeli Merkel, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Hrvaški premier je prek Twitterja čestital Laschetu za izvolitev in ob tem sporočil, da se veseli nadaljnjega kvalitetnega sodelovanja med CDU ter svojo HDZ in Hrvaško.

Odzval se je tudi italijanski minister za evropske zadeve Enzo Amendola, ki je na Twitterju zapisal “dobro opravljeno Laschet”. Bilo mi je resnično veselje, ko sem ga pred kratkim srečal v Rimu, je še dodal. Nekdanji predsednik Evropskega parlamenta in podpredsednik italijanske stranke Naprej italija Antonio Tajani je poleg čestitke Laschetu na Twitterju še zapisal “skupaj za boljšo Evropo”.

Novemu predsedniku CDU je čestital tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić in izrazil pričakovanje, da se bo trdno partnerstvo Srbije z Nemčijo in CDU nadaljevalo, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Source
STA
Back to top button