V Evropi vse več omejitev za necepljene, ponekod cepljenje že obvezno

Številne evropske države se v zadnjih tednih zaradi širjenja koronavirusne različice omikron soočajo z rekordnim številom okužb. Za razliko od prejšnjih valov pa je tokrat v Evropi manj zapiranja družbe. Za necepljene povsod veljajo številne omejitve, ponekod se odločajo za uvedbo obveznega cepljenja. Skrajšuje se trajanje karanten.

 

 

V nekaterih državah cepljenje uvajajo za tiste, ki jih covid-19 najbolj ogroža, drugod pa za izpostavljene poklicne skupine.

Prva, ki bo v Evropi uvedla obvezno cepljene za vse, starejše od 18 let, bo Avstrija. Ukrep bo začel veljati s februarjem, do sredine marca bo prehodno obdobje brez kazni, kasneje bodo necepljeni kaznovani z globo od 600 do 3600 evrov.

Izjema od tega pravila bodo le nosečnice in tisti, ki se ne morejo cepiti iz zdravstvenih razlogov. Tisti, ki so preboleli covid-19, bodo izjema le 180 dni.

Ustrezen zakon, ki ga je pripravila vlada, mora sicer v četrtek potrdili še avstrijski parlament.

V Avstriji že od novembra velja, da lahko tisti, ki niso cepljeni oziroma prebolevniki, dom zapustijo samo za odhod na delo ali nujne nakupe. Za vstop na kulturna in športna prizorišča, v restavracije ali trgovske centre je nujno izpolnjevanje pogoja PC, torej cepljeni in preboleli.

Italiji pa se morajo cepiti vsi, ki so starejši od 50 let. Od 1. februarja bo moral vsak, ki se ne bo cepil oziroma dobil poživitvenega odmerka, plačati sto evrov kazni. Ukrep velja za vse prebivalce Italije, ne le italijanske državljane. Izjema so le tisti, ki se iz zdravstvenih razlogov ne smejo cepiti.

Od 15. februarja bodo starejši od 50 let v Italiji potrdilo o cepljenju ali prebolelosti v zadnjih šestih mesecih potrebovali tudi za prihod na delo.

Že od lani je cepljenje obvezno za zdravstvene delavce ter za zaposlene v šolstvu in policiji.

V Italiji so sicer januarja uvedli dodatne omejitve za necepljene. Za obisk hotelov, kongresnih centrov in restavracij ter uporabo smučarskih žičnic in javnega prevoza morajo stranke dokazati, da so bile cepljene ali da so prebolele covid-19, testiranje ne zadostuje več. Za obisk trgovin, razen tistih z osnovnimi živili, pa je treba izpolnjevati pogoj PCT, enako od lani jeseni velja za prihod na delo.

Tudi v Grčiji so se odločili, da bo cepljenje obvezno samo za starejše, in sicer tiste, ki so stari nad 60 let. Ukrep velja od začetka tedna, mesečna kazen za necepljene je sto evrov, zbrani denar bodo namenili za bolnišnice. Obveznega cepljenja za druge starostne skupine pa ne načrtujejo.

O obveznem cepljenju razmišljajo tudi v Nemčiji, vendar ustreznega zakona še niso sprejeli. Kot možen datum za sprejetje zakona se omenja marec, a ukrepu niso najbolj naklonjeni liberalci, sicer člani vladajoče koalicije. So pa konec lanskega leta v Nemčiji sprejeli zakon, po katerem se morajo do 15. marca cepiti vsi zaposleni v zdravstvu in sociali.

Že zdaj se v Nemčiji necepljeni soočajo z omejitvami. Vstop v restavracije in kulturne ustanove je namreč omogočen le cepljenim in prebolevnikom.

Franciji bo čez nekaj dni dosedanje covidno potrdilo, ki ga dobijo cepljeni, prebolevniki in testirani, nadomestilo potrdilo o cepljenju. Dostop do restavracij, kulturnih in športnih dogodkov ter sredstev javnega prevoza na dolge proge bodo tako imeli le cepljeni in prebolevniki.

Predsednik Emmanuel Macron je pred sprejetjem zakona javnost razburil z izjavo, da želi spraviti ob živce necepljene in jim kar se da otežiti življenje.

Na Hrvaškem ukrepov, ki so bili ves čas med blažjimi v Evropi, zaradi omikrona niso bistveno zaostrili. Veljajo le nekoliko strožje omejitve glede zbiranja ljudi.

Zaradi velikega števila okužb pa so že pred dnevi sklenili, da bodo covid-19 potrjevali tudi s hitrimi antigenskimi testi. Covidno potrdilo, pridobljeno na osnovi hitrega antigenskega testa kot dokaza o prebolelosti, sicer velja le na Hrvaškem.

Na Madžarskem bodo s 15. februarjem spremenili pravila glede uporabe covidnega potrdila, v skladu s katerimi preboleli ne bodo več izenačeni s cepljenimi. Tisti, ki so preboleli covid-19, niso pa cepljeni, potrdila ne bodo več dobili.

Zaradi velikega števila okuženih oziroma ljudi v karanteni zaradi stika z okuženo osebo in posledičnega pomanjkanja delavcev v nekaterih nujnih službah se je v zadnjih tednih več evropskih držav odločilo za skrajšanje karantene.

V Avstriji so tako karanteno za tiste, ki so bili v stiku z okuženim, v začetku meseca skrajšali na pet dni, toliko po novem traja tudi v Angliji in Švici. Na Madžarskem, Portugalskem in v Španiji so jo skrajšali z desetih na sedem dni. V Franciji karantene za polno cepljene v primeru tesnega stika ni, če so pozitivni, pa se morajo izolirati za sedem dni.

Source
STA
Back to top button