AktualnoEvropa

V brodolomu v Rokavskem prelivu umrlo več kot 30 migrantov

V brodolomu v Rokavskem prelivu je po zadnjih podatkih umrlo najmanj 31 migrantov, ki so skušali priti iz Francije v Veliko Britanijo. Med umrlimi je pet žensk in deklica, je nocoj sporočil francoski notranji minister Gerald Darmanin. Gre za najbolj smrtonosno nesrečo na tej migrantski poti, poročajo tuje tiskovne agencije.

 

 

Francoski notranji minister je že pred tem danes tvitnil, da ga je tragedija šokirala in da namerava odpotovati na kraj nesreče. Obsodil je še tihotapce ljudi, ki organizirajo te poti. Aretirali so štiri osebe, ki so osumljene tihotapljenja ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa

Francosko notranje ministrstvo je sprva sporočilo, da so francoske patrulje našle trupla migrantov in nezavestnih ljudi v vodi, potem ko so ribiči opozorili na nesrečo. Na krovu ladje je bilo sicer okoli 50 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V iskalni akciji sodelujejo trije helikopterji in tri ladje. Doslej so po navedbah dpa rešili dve osebi, ki sta bili na krovu ladje.

Britanski premier Boris Johnson je zaradi razmer v Rokavskem prelivu sklical sejo odbora za izredne razmere cobra, v katerem sodelujejo predstavniki vlade, policije in obveščevalnih služb. Po seji je dejal, da je “pretresen, zgrožen in globoko užaloščen zaradi izgube življenj na morju”.

Francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je prav tako potrdil, da je v brodolomu umrlo najmanj 31 ljudi, je v prvem odzivu dejal, da Francija ne bo dopustila, da bi Rokavski preliv postal “pokopališče”. Obljubil je tudi, da bodo ugotovili, kdo je odgovoren za tragedijo.

Ta se je zgodila v času zaostrovanja napetosti med Parizom in Londonom zaradi števila ljudi, ki prečkajo Rokavski preliv. London namreč poziva Pariz, naj bo bolj strog pri tem, da migrantom prepreči, da se podajo na pot.

Po podatkih francoskih oblasti je letos skušalo preliv prečkati že 31.500 ljudi, na morju pa so rešili 7800 ljudi.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button