Evropa

V BiH mešani občutki po pravnomočni sodbi Mladiću

V BiH so se danes različno odzvali na današnjo potrditev sodbe bivšemu poveljniku sil Republike srbske Ratku Mladiću. Da gre za priložnost za oblast v Srbiji, da sprejme resnico in se obrne v evropsko prihodnost, je v prvem odzivu izjavila ministrica za zunanje zadeve BiH Bisera Turković. V Republiki srbski z današnjo sodbo niso zadovoljni.

Prizivni senat Mehanizma za mednarodna kazenska sodišča je v pritožbenem postopku danes Mladića pravnomočno obsodil na dosmrtni zapor zaradi genocida v Srebrenici in drugih zločinov med vojno v BiH.

“Čeprav sodba ni zajela vseh zločinov in genocida v vseh občinah, v katerih je bil storjen, je prvič v zgodovini na mednarodnem sodišču raziskan, potrjen in pravnomočno obsojen genocid nad Bošnjaki,” je po objavi pravnomočne sodbe povedala Turkovićeva, ki je tudi namestnica predsedujočega svetu ministrov BiH.

Menila je še, da je Mladić zgolj eden izmed glavnih in prepoznavnih obrazov genocida ter da je dobil zasluženo kazen. “Verjamem, da bo to priložnost tudi za oblast Srbije ter politične predstavnike Republike srbske, ki zanikajo genocid, da sprejmejo resnico, zavržejo zločinsko ideologijo, simbole in politiko ter se obrnejo v evropsko prihodnost,” je po poročanju regionalne televizije N1 dejala Turkovićeva.

Zunanja ministrica BiH je dodala, da je soočanje z resnico in individualizacija krivde za najhujše zločine v Evropi po drugi svetovni vojni, v interesu tako Beograda kot Banjaluke. Srbija bi morala biti po njenih besedah glavna partnerka ne le mehanizma v Haagu za končanje postopkov proti odgovornim za vojne zločine, temveč tudi zagovornica postopkov proti vsem osumljencem na sodiščih v regiji.

Zanikanje genocida in povzdigovanje vojnih zločincev je glavna ovira za trajnostni mir ter vodi proti destabilizaciji celotne regije, je še ocenila ministrica Turković. Zavzela se je za zakonsko prepoved javnega zanikanja genocida in povzdigovanje vojnih zločinov in zločincev.

“To je priložnost za novega visokega predstavnika (v BiH Christiana Schmidta), da postavi standarde, na katerih bo možno graditi spravo in boljšo prihodnost,” je še povedala.

Hrvaški član predsedstva BiH Željko Komšić je po današnji odločitvi mehanizma ocenil, da je jasno, da Republika srbska nikoli ne bo samostojna in neodvisna država. “Težko je verjeti, da bo kdorkoli priznal nekaj, kar je nastalo v združenem zločinskem podvigu, ki je med uresničevanjem svojih ciljev storil tudi zločin genocida,” je izjavil Komšić. Menil je, da današnja sodba pomeni tudi konec ideje, da bi prišlo do mirne razdružitve BiH.

Predsednik predsedstva BiH, srbski predstavnik Milorad Dodik pa je poudaril, da današnja sodba “nima nobene povezave s pravico”, je poročala televizija Al Jazeera Balkans na svoji spletni strani. “Ni uresničen cilj haaškega sodišča, da bodo ugotovili odgovornost za zločine in okrepili zaupanje med narodi. Prvi cilj ni uresničen, ker je v BiH umrlo 96.000 ljudi, med katerimi je 29.000 Srbov, kar je 30 odstotkov. Če pogledate strukturo sodb, tiste za zločine nad Srbi predstavljajo le dva odstotka,” je povedal Dodik.

Predsednik vlade republike srbske Radovan Višković je za tiskovno agencijo Republike srbske Srna izjavi, da bi morali Mladiću oprostiti, “če bi bilo kaj prava in pravice”. Kot je dodal, zločinov med vojno v BiH ni storila samo ena stran, temveč vse tri strani.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button