V Berlinu referendum o pospešitvi ukrepov za dosego podnebne nevtralnosti ni uspel

V Berlinu je danes potekal referendum o pospešitvi ukrepov za podnebno nevtralnost, in sicer že z letom 2030 in ne šele leta 2045, kot predvideva trenutni načrt mestnih oblasti. Referendum ni uspel zaradi prenizkega števila volivcev na referendumu, čeprav so ambicioznejši cilji dobili večinsko podporo, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

 

Volilni upravičenci so glasovali o tem, ali naj prestolnica postane podnebno nevtralna že do leta 2030, ne pa do leta 2045, kot trenutno načrtujejo oblasti. Volišča so se zaprla ob 18. uri, po približno 98 odstotkih vseh preštetih glasovnic je po podatkih pristojne volilne komisije spremembo podprlo približno 423.000 volivcev, proti pa jih je bilo 405.000.

Za sprejetje ambicioznejših ukrepov je sicer glasovala večina udeležencev referenduma, a mora ta večina predstavljati vsaj 25 odstotkov vseh državljanov z volilno pravico, kar pa pomeni 608.000 od 2,4 milijona volilnih upravičencev. Ta pogoj na referendumu ni bil dosežen, zato ni uspel.

Referendum je sprožila nemška okoljevarstvena organizacija Klimaneustart, potem ko je lani v štirih mesecih zbrala približno 260.000 podpisov. Aktivisti so želeli s tem želeli izvesti pritisk na oblasti, naj pospešijo ukrepe v zvezi s podnebnimi spremembami v prestolnici.

Na nacionalni ravni si nemška vlada podnebno nevtralnost prizadeva doseči do leta 2045.

Source
STA
Preverite tudi
Close
Back to top button