V Belorusiji zaradi udeležbe na protestih obsodili več kot 400 ljudi

Belorusko tožilstvo je zaradi udeležbe na lanskih množičnih protestih proti sporni vnovični izvolitvi Aleksandra Lukašenka za predsednika države doslej vložilo obtožnice proti 631 ljudem, več kot 400 pa so jih že obsodili, so danes sporočili iz državnega tožilstva.

Pojasnili so, da so doslej vložili 468 obtožnic proti skupno 631 ljudem “v povezavi z udeležbo na nezakonitih množičnih dogodkih in protestih, ki so pomenili resno kršitev javnega reda”. Dodali so, da so obtoženci javno žalili, grozili in bili nasilni do predstavnikov varnostnih sil ter poškodovali zasebno lastnino, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dodali so, da so več kot 400 oseb že obsodili. Najvišja izrečena kazen je bila deset let zapora. Med obsojenimi je tudi 35-letnik, ki je v objavi na družbenem omrežju žalil policiste, so navedli kot enega od primerov.

Minuli mesec so zaradi udeležbe na protestih na pet let v zaporu za mladoletnike obsodili 16-letnika, ki trpi za epilepsijo. Beloruska organizacija za človekove pravice Pomlad (Vjasna) ga je uvrstila med politične zapornike.

Priljubljeni bloger Ihar Losik, ki so ga junija lani aretirali zaradi pripravljanja javnih neredov pred spornimi avgustovskimi predsedniškimi volitvami, je v torek končal gladovno stavko. Premestili so ga v samico, je sporočil njegov delodajalec Radio Svobodna Evropa/Radio Liberty.

V Belorusiji so po lanskih spornih predsedniških volitvah, na katerih je bil avgusta Lukašenko izvoljen za šesti zaporedni mandat, več mesecev potekali množični protesti z zahtevo po odstopu Lukašenka. Policija je na proteste odgovorila z nasiljem in množičnimi aretacijami. Glavne predstavnike opozicije so zaprli ali pa prisilili v izgnanstvo. Med njimi se je v Litvo zatekla tudi Svetlana Tihanovska, ki je za predsednico države kandidirala namesto svojega zaprtega moža in za katero opozicija trdi, da je dejanska zmagovalka volitev.

Tihanovska naj bi danes pričala pred ameriškim kongresom, poroča AFP. Prebivalce Belorusije je 25. marca pozvala k množičnim protestom ob državnem prazniku v spomin na razglasitev samostojnosti leta 1918, ki sicer ni trajala dolgo.

Source
STA
Back to top button