AktualnoEvropa

V Belorusiji ponovno protesti proti Lukašenku

V Belorusiji so danes ponovno potekali posamični protesti proti dolgoletnemu voditelju države Aleksandru Lukašenku. Proteste je spremljalo okrepljeno število policistov. Po navedbah centra za človekove pravice Vesna so pridržali več kot sto ljudi.

Protesti so bili sprva napovedani kot prva večja akcije opozicije v letošnjem letu. Mediji niso poročali o zbiranju množic v prestolnici Minsk in drugih mestih, je pa opozicija pozvala k manjšim, posamičnim protestnim akcijam. Sledile so aretacije mimoidočih, tudi na avtobusnih postajah. Med priprtimi naj bi bilo tudi več beloruskih novinarjev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Belorusiji čez zimo ni bilo večjih protestnih akcij, tudi zaradi strahu pred policijskim nasiljem. Šele v četrtek, na dan svobode, se je na cestah zbralo več sto ljudi, ki so protestirali proti Lukašenku. Po navedbah oblasti so pri tem prijeli najmanj 200 ljudi ter uvedli preiskavo tudi proti voznikom avtomobilov, ki so v znak solidarnosti s protestniki trobili na cesti.

Po predsedniških volitvah 9. avgusta lani, na kateri je uradno slavil Lukašenko, je več sto tisoč Belorusov na protestih zahtevalo odstop Lukašenka in nove volitve. Policija je na proteste odgovorila z nasiljem ter prijela več deset tisoč ljudi.

Beloruska opozicija meni, da je dejanska zmagovalka volitev njena kandidatka Svetlana Tihanovska, ki se je danes ponovno zavzela za pogajanja z Lukašenkovim režimom ob mednarodnem posredovanju. Na posebni spletni strani je tovrstno pobudo podprlo že več kot 750.000 ljudi.

Source
STA
Back to top button