V Avstriji prihodnji teden sproščanje ukrepov za zajezitev virusa

V Avstriji bodo prihodnji teden zrahljali ukrepe za zajezitev novega koronavirusa, so se dogovorili na srečanju avstrijske vlade s predstavniki zveznih dežel. Prihodnji ponedeljek se bodo znova odprle trgovine, v katerih bo obvezna zaščitna maska tipa FFP2. Svoja vrata bodo lahko odprli tudi ponudniki storitev.

V Avstriji se bodo lahko trgovine znova odprle v ponedeljek, 8. februarja. V njih bo moralo biti 20 kvadratnih metrov prostora na eno stranko. Obvezne bodo zaščitne maske tipa FFP2. Enaka pravila so predvidena za galerije, muzeje in živalske vrtove, je sporočila avstrijska vlada po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA.

Svoja vrata bodo lahko znova odprli tudi ponudniki storitev, kjer prihaja do bližnjih stikov s strankami. Vendar pa bodo morale te predložiti negativen izvid testiranja na novi koronavirus, ki ne bo smel biti starejši od 48 ur.

Po zimskih počitnicah, ki se bodo v večini dežel končale 14. februarja, se bodo otroci vrnili v šole. V ljudskih šolah, kar ustreza nižjim razredom devetletke, razredov ne bodo delili. Učenci bodo tako vsak dan hodili k pouku v šole. V višjih razredih bo pouk potekal izmensko. Dvakrat tedensko bodo učence testirali na novi koronavirus. Testiranje bo obvezen pogoj za udeležbo pri pouku.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je ob tem povedal, da bodo epidemiološke razmere naslednjič preučili čez dva tedna, ko bodo tudi odločali o morebitnem dodatnem sproščanju omejitvenih ukrepov. Če se bodo razmere poslabšale, se bodo na to odzvali, je dejal. Po besedah Kurza je ponovna eksponentna rast okužb realistična. Če se bo to zgodilo, bodo zaostrili ukrepe, je napovedal po srečanju vlade s predstavniki zveznih dežel.

Vladi sicer cilja, da bi dnevno število okužb znižali na okoli 700, še ni uspelo doseči. Tudi do nedelje, ko se bo končala ustavitev javnega življenja, ni pričakovati bistvenega izboljšanja. V zadnjem dnevu so potrdili več kot 1100 okužb.

Source
STA
Back to top button