AktualnoSosednje državeEvropa

V Avstriji ob sproščanju ukrepov napetosti med Dunajem in Tirolsko zaradi južnoafriške različice

Avstrijsko ministrstvo za zdravje in tirolska deželna vlada po maratonskih nočnih pogajanjih danes nadaljujeta pogovore o morebitni zaostritvi ukrepov na Tirolskem zaradi južnoafriške različice novega koronavirusa. V državi so sicer danes zrahljali omejitvene ukrepe za zajezitev virusa in zaostrili nadzor na mejah.

V Avstriji v zadnjih tednih vzbuja skrbi širjenje južnoafriške različice koronavirusa, ki je bolj nalezljiva od drugih, v deželi Tirolska. Doslej so tam potrdili 165 primerov te različice. Pri še 230 primerih pa obstaja sum, da gre za to mutacijo. To še preučujejo, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Stroka se je zaradi širjenja bolj nalezljive različice zavzela za čimprejšnjo izolacijo posameznih krajev ali celotne zvezne dežele, da bi virus zajezili. A tirolske oblasti, ki trdijo, da imajo razmere pod nadzorom, temu nasprotujejo.

V nedeljo se je deželni glavar Günther Platter cel dan o morebitni zaostritvi ukrepov na Tirolskem pogovarjal z zveznim ministrom za zdravje Rudolfom Anschoberjem, a nista dosegla dogovora. Pogovore tako nadaljujeta danes, so sporočili iz Platterjevega urada.

“Stališča so znana,” je dejala njegova tiskovna predstavnica. Zdaj gre za to, kdo bo v teh pogovorih naredil premik in ali ga bo kdo naredil. Ali se bodo pogovori končali danes, v Platterjevem uradu niso želeli napovedovati, navaja APA.

Z današnjim dnem se je sicer v Avstriji končala tretja ustavitev javnega življenja. Po vsej državi lahko po šestih tednih vrata znova odprejo vse trgovine, frizerji, pedikerji, muzeji, knjižnice in živalski vrtovi. V njih mora biti 20 kvadratnih metrov prostora na eno stranko. Obvezne so zaščitne maske tipa FFP2.

Pri ponudnikih storitev, kjer prihaja do bližnjih stikov s strankami, morajo te predložiti negativen izvid testiranja na novi koronavirus, ki ne sme biti starejši od 48 ur.

Redno testiranje, ki bo potekalo dvakrat tedensko, pa je tudi pogoj za udeležbo učencev pri pouku v šolah, kamor so se danes po koncu počitnic vrnili otroci v zveznih deželah Dunaj in Spodnja Avstrija. V ljudskih šolah, kar ustreza nižjim razredom devetletke, razredov ne bodo delili. Učenci bodo tako vsak dan hodili k pouku v šolo. V višjih razredih bo pouk potekal izmensko. Starejši učenci bodo morali nositi maske FFP2.

So pa avstrijske oblasti po drugi strani zaostrile nadzor na zunanjih mejah. Tako se morajo vsi, ki vstopajo v državo, registrirati in predložiti negativen test na covid-19. Poleg tega velja obvezna 10-dnevna karantena, ki jo je mogoče ob negativnem testu po petih dneh prekiniti. Od srede bo negativen izvid testa na novi koronavirus ob vstopu v Avstrijo obvezen tudi za dnevne migrante.

Source
STA
Back to top button