Urad EU za intelektualno lastnino malim in srednjim podjetjem ponuja 20 milijonov evrov

Urad EU za intelektualno lastnino (EUIPO) je objavil razpis v višini 20 milijonov evrov nepovratnih sredstev, namenjenih malim in srednje velikim podjetjem s sedežem v EU. Gre za vavčerje za prijavo znamk in modelov pri uradih za intelektualno lastnino v katerikoli državi članici EU, so sporočili iz Urada RS za intelektualno lastnino.

 

Novi sklad, iz katerega bodo razpisana sredstva, deluje v okviru programa Ideas Powered for Business pri EUIPO in je del akcijskega načrta Evropske komisije za intelektualno lastnino. Sklad sofinancirata Evropska komisija in EUIPO, deluje pa v sodelovanju z nacionalnimi in regionalni uradi za intelektualno lastnino iz EU.

Sklad med drugim ponuja sofinanciranje predhodnega pregleda pravic intelektualne lastnine, ki se izvaja le v nekaterih državah EU, na primer v Avstriji, Bolgariji, Latviji, Španiji, Nemčiji, na Hrvaškem, Češkem in Slovaškem. Sofinanciranih je 75 odstotkov stroškov storitve v sodelujočih državah. Urad RS za intelektualno lastnino pri izvajanju tega ukrepa sicer ne sodeluje, saj za inovativna mala in srednja podjetja s sedežem v Sloveniji to storitev izvaja brezplačno.

Sklad ponuja tudi kritje osnovnih pristojbin za prijavo znamk in modelov pri uradu za intelektualno lastnino v katerikoli državi članici EU, Uradu Beneluksa za intelektualno lastnino ali EUIPO. Sofinancirana je polovica osnovne prijavne pristojbine.

Terminov za oddajo vlog za povračilo stroškov bo letos pet, prvi se začenja v ponedeljek. Pogoji za oddajo vlog in druge pomembne informacije o skladu so objavljeni na spletnih straneh sklada. Informacije in pomoč glede prijave znamke in modela nudi med drugim tudi informacijska točka slovenskega urada za intelektualno lastnino.

Source
STA
Back to top button