EvropaGospodarstvo

Uniper v prvem polletju z milijardnimi izgubami

Največji nemški uvoznik ruskega plina Uniper je v prvem letošnjem polletju vknjižil izgubo v višini 12,3 milijarde evrov, so sporočili iz podjetja. Po njihovih navedbah je milijardna izguba posledica znatnega padca dobav plina iz Rusije.

 

Kot so poudarili v podjetju, so takšen poslovni rezultat pričakovali. Zaradi nestanovitnih razmer na trgu so se napovedim poslovanja za tekoče poslovno leto izognili, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Po besedah izvršnega direktorja podjetja Klausa-Dietra Maubacha Uniper za ceno milijardnih izgub družba že mesece igra ključno vlogo pri stabilizaciji nemške oskrbe s plinom. Državna pomoč pa bo po njegovi oceni “preprečila verižno reakcijo, ki bi lahko povzročila veliko več škode”.

V reševanje Uniperja, ki mu je grozil stečaj, se je konec julija namreč vključila tudi nemška vlada in tako privolila v državni prevzem okoli 30-odstotnega deleža podjetja.

Nemški kancler Olaf Scholz je zaradi reševanja podjetja, ki ga je označil za “ključnega pomena za gospodarski razvoj države in oskrbo državljanov z energenti”, predčasno prekinil počitnice.

Uniper se je v likvidnostnih težavah znašel po tistem, ko je Rusija močno zmanjšala dobavo plina po plinovodu Severni tok. Da bi izpolnili pogodbe, so se namreč zatekli h kupovanju precej dražjega plina na trgu.

Uniper je eden največjih uvoznikov ruskega plina in ključni del nemške energetske infrastrukture, pa tudi največji upravljavec plinskih skladišč.

Podjetje je v približno 78-odstotni finski lasti, vendar se je finska vlada odločila, da ne bo sodelovala pri reševanju podjetja.

Source
STA
Back to top button