Evropa

Ukrajina v odgovor na dejanje Rusije izgnala ruskega diplomata

Ukrajinsko zunanje ministrstvo je danes izgnalo ruskega diplomata. Za to potezo se je Ukrajina odločila v odgovor na podobno dejanje Rusije, ki je minuli konec tedna ukrajinskemu konzulu v Sankt Peterburgu odredilo, da mora zapustiti Rusijo, ker naj bi poskušal pridobiti občutljive informacije.

Ukrajina je danes za persono non grata označila enega od svetovalcev na ruskem veleposlaništvu v Kijevu, je za francosko tiskovno agencijo AFP sporočilo ukrajinsko zunanje ministrstvo. Ruski diplomat mora Ukrajino zapustiti v 72 urah.

Kijev je tovrstni ukrep napovedal že v soboto, potem ko je v petek ruska obveščevalna služba FSB v Sankt Peterburgu aretirala ukrajinskega konzula Aleksandra Sosonjuka, ki naj bi ga ujeli med srečanjem z ruskim državljanom, od katerega je skušal pridobiti “zaupne” informacije. Prav tako so ga seznanili, da mora v 72 urah zapustiti državo.

Ukrajina je obtožbe na njegov računa odločno zanikala.

Državi sta diplomata izgnali v obdobju naraščajočih napetosti, za kar je v zadnjih tednih poskrbelo zlasti kopičenje ruskih sil ob meji z Ukrajino.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button