EvropaSvet

Ukrajina na srečanju G7 posvarila pred velikimi izgubami pri žetvi pšenice

Ukrajinski minister za kmetijstvo Mikola Solski je danes izrazil bojazen, da bi lahko zaradi ruske agresije proti Ukrajini prišlo do “velikih izgub” pri letošnji žetvi pšenice. Nemški kmetijski minister Cem Özdemir pa je na srečanju kmetijskih ministrov G7 Rusiji očital, da z blokado izvoza pšenice iz Ukrajine uporablja lakoto kot orožje.

 

 

Ruska agresija proti Ukrajini je sprožila strah pred svetovnim pomanjkanjem hrane, saj je država ena najpomembnejših svetovnih proizvajalk pšenice in tudi glavna dobaviteljica koruze.

“Stanje s koruzo je nekoliko boljše,” je dejal Solski na srečanju s kolegi iz držav članic skupine sedmih gospodarsko najrazvitejših držav (G7), ki se danes in v soboto sestajajo v nemškem Stuttgartu. V ospredju srečanja, ki ga gosti trenutno predsedujoča skupini Nemčija, bodo vplivi vojne v Ukrajini na svetovno oskrbo s hrano.

“Ukrajina je v zelo težkem položaju glede izvoza žita,” je opozoril Solski. Na letošnji pridelek bi lahko vplivala tudi ruska zasedba rodovitih vzhodnih regij države. “Ne moremo se izogniti dejstvu, da bo letina manjša kot lani,” je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Ministre G7 je pozval k podpori pri izvozu ukrajinskega žita, potem ko je Rusija blokirala ukrajinska pristanišča.

Ker so pristanišča Odesa, Črnomorsk in druga odrezana od sveta zaradi blokade ruskih ladij, lahko oskrba poteka le po preobremenjenih kopenskih poteh, ki pa so veliko manj učinkovite, pri tem pojasnjuje AFP.

Nemški kmetijski minister Özdemir je bil danes kritičen do Rusije, ki jo je obtožil kraje žita na vzhodu Ukrajine.

“To je še posebej odvratna oblika vojne, ki jo vodi Rusija,” je dejal Özdemir ob začetku srečanja s kolegi iz G7, ki se ga udeležujejo tudi predstavniki EU, Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) ter Organizacije ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO).

Rusija je “kradla, ropala, si jemala žito iz vzhodne Ukrajine,” je zatrdil minister in to opisal kot gospodarsko vojno.

Že pred srečanjem pa je za javni radio Deutschlandfunk Rusijo danes obtožil, da z blokiranjem ukrajinskega izvoza pšenice uporablja lakoto kot orožje.

Putinovo vojskovanje je “še posebej perfidno,” je dejal Özdemir, saj je Ukrajina pomembna za svetovno prehranjevalno verigo. Pri tem je opozoril, da je polovica pšenice, uporabljene v okviru pomoči Svetovnega programa za hrano, prišla iz te države.

Vojna v Ukrajini je privedla do velikega dviga cen žit po svetu, pri čemer so učinek občutili zlasti v državah v razvoju.

V ukrajinskih pristaniščih, predvsem v Odesi, je obtičalo 25 milijonov ton žita, je že v četrtek opozorila nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock, ki v teh dneh ob Baltskem morju gosti zasedanje zunanjih ministrov G7. Nanj je bil povabljen tudi vodja ukrajinske diplomacije Dmitro Kuleba.

Ukrajina je pred začetkom ruske invazije veljala za eno največjih proizvajalk in izvoznic pšenice na svetu. Mesečno je iz svojih pristanišč izvozila 4,5 milijona ton kmetijskih pridelkov.

Evropska komisija je v četrtek predstavila več ukrepov za olajšanje izvoza ukrajinskih kmetijskih izdelkov. Predlaga vzpostavitev t. i. solidarnostnih pasov za izvoz žita in drugih kmetijskih proizvodov, a tudi uvoz blaga, ki ga Ukrajina potrebuje, vključno s humanitarno pomočjo.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button