Evropa

Turčija in Grčija na pogovorih o vzhodnem Sredozemlju

Predstavniki Grčije in Turčije so se danes v Istanbulu sestali na prvih neposrednih pogovorih o sporu v vzhodnem Sredozemskem morju po letu 2016. Razmere na tem območju so se močno zaostrile lani poleti, ko je Turčija tja poslala svojo ladjo za raziskovanje morskega dna.

 

 

Grško delegacijo pod vodstvom upokojenega diplomata Pavlosa Apostolidisa je davi v Istanbulu sprejel drugi najvišji predstavnik turškega zunanjega ministrstva Sedat Onal, ki pogajanja vodi na turški strani. Strani nadaljujeta pogovore o vzhodnem Sredozemlju, ki sta jih leta 2016 prekinili po 14 letih.

Čeprav so v Atenah pred pogovori govorili o “optimizmu in upanju”, v Ankari pa so pozdravili “pozitivno ozračje”, na pogovorih ni pričakovati velikega napredka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Strani se nista mogli dogovoriti niti o temah pogovorov, kar pomeni, da bi se lahko spremenili v dialog gluhih. Grčija želi govoriti zgolj o mejah epikontinentalnega pasu in izključnih gospodarskih con. Turčija pa želi medtem govoriti tudi mejah zračnih prostorov držav.

Turški zunanji minister Mevlüt Cavusoglu je bil kritičen do grških oblasti, ker se ne želijo pogovarjati o tem.

Grški zunanji minister Nikos Dendias pa je v soboto zmanjšal pomen pogovorov. Dejal je, da ne gre za uradna pogajanja, ampak za “neuradne” pogovore. “Upamo, da bodo ti pogovori vodili k umiritvi napetosti,” je povedal.

Spor med Grčijo in Turčijo v vzhodnem Sredozemlju se je zaostril lani poleti, ko je Turčija tja poslala svojo ladjo za raziskovanje morskega dna. Raziskave izvaja v morju, ki ga ima Grčija za svojega, Turčija pa to zavrača. Grčija trdi, da gre za raziskave v njeni izključni gospodarski coni, Turčija pa da v njenem epikontinentalnem pasu.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan si v zadnjih mesecih prizadeva za izboljšanje odnosov z Evropsko unijo, ki je pretekli mesec začela uvajati sankcije proti Turčiji zaradi provokacij v vzhodnem Sredozemskem morju.

Cavusoglu se je pretekli teden mudil na pogovorih v Bruslju. Po srečanju je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen na Twitterju zapisala, da poleg pogovorov pričakuje tudi “kredibilne poteze na terenu”.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button