Težko pričakovanemu dogovoru o brexitu zdaj sledi hitro potrjevanje

Poudarki zgodbe
  • Osrednji del dogovora je prostotrgovinski sporazum. Ta ne zagotavlja zgolj trgovine z blagom in storitvami brez carin in kvot, ampak obsega tudi druga področja, kot so investicije, konkurenčnost, državne pomoči, davčna transparentnost, promet, energetika, ribištvo, zaščita podatkov ter usklajevanje na področju socialne varnosti.

Potem ko sta Evropska unija in Združeno kraljestvo minuli četrtek po težkih in napetih pogajanjih, v katerih sta strani prekoračili bolj ali manj vse zastavljene roke, le dosegla dogovor o prihodnjih odnosih po brexitu, bodo v prihodnjih dneh sledila še zadnja dejanja pred iztekom prehodnega obdobja in dejanskim začetkom izvajanja tega dogovora.

Težko pričakovani dogovor bo preprečil najhujši, kaotičen scenarij dokončne ločitve Združenega kraljestva od EU po skoraj 40 letih članstva, ki bi sledil brez dogovora in katerega so se bali na obeh straneh Rokavskega preliva.

Po dobri novici, ki je udarila prav na božični večer, sta obe strani besedilo sporazuma o trgovini in sodelovanju med EU in Združenim kraljestvom v soboto javno objavili na spletu. Ta na 1250 straneh obsega prosto in pravično trgovino, ekonomsko in socialno partnerstvo, varnost državljanov ter upravljanje sporazuma. Ne pokriva pa sodelovanja na področjih zunanje politike, obrambe in zunanje varnosti.

Osrednji del dogovora je prostotrgovinski sporazum. Ta ne zagotavlja zgolj trgovine z blagom in storitvami brez carin in kvot, ampak obsega tudi druga področja, kot so investicije, konkurenčnost, državne pomoči, davčna transparentnost, promet, energetika, ribištvo, zaščita podatkov ter usklajevanje na področju socialne varnosti.

Že v petek, 25. decembra, so veleposlaniki 27 držav članic na sestanku v Bruslju začeli pregled dogovorjenega, kar je zajeten zalogaj, saj naj bi v vsega nekaj dneh pregledali celoten sporazum in ugotovili, ali je ta za njihove države sprejemljiv ali ne.

Danes ob 11.30 se bodo znova sestali in začeli pisni postopek odločanja o odobritvi začasne uporabe sporazuma, ki naj bi se končal v torek. Na strani unije zaradi velikih zamud namreč ni dovolj časa za običajno ratifikacijo sporazuma, zato bo ta sprva veljal le začasno. Evropski parlament bo o sporazumu odločal naknadno januarja. V sredo bo nato predvidoma sledil podpis sporazuma, ki bo v četrtek objavljen v uradnem listu EU.

Niti v EU niti na Otoku sicer ni pričakovati težav pri potrjevanju. Britanski parlament bo sporazum predvidoma potrjeval v sredo, opozicijski laburisti pa so mu, čeprav ga kritizirajo, obljubili podporo, saj želijo predvsem preprečiti nevarnost kaotičnega dokončnega izstopa brez dogovora. Sporazum sicer med drugim kritizirajo tudi škotska premierka Nicola Sturgeon in britanski ribiči, piše nemška tiskovna agencija dpa.

V četrtek, na zadnji dan letošnjega leta, se bo nato sklenilo enajstmesečno prehodno obdobje po britanskem izstopu iz EU in v petek, 1. januarja, bo začel sporazum že začasno veljati.

Source
STA
Back to top button