Švicarji na referendumu podprli prepoved burk in nikabov

Švicarji so danes na referendumu s tesno večino podprli uvedbo prepovedi uporabe pokrival, ki zakrivajo obraz, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Prepoved, ki je uperjena predvsem v prepoved nošnje muslimanskih burk in nikabov, je podprlo 51 odstotkov udeležencev referenduma, kažejo rezultati vzporednega glasovanja.

Merska napaka vzporednega glasovanja sicer znaša plus-minus dva odstotka, vendar pa je po mnenju Lukasa Golderja, soavtorja raziskave Instituta gfs.bern, le malo verjetno, da bi na koncu zmagali nasprotniki uvedbe te prepovedi. To je mogoče le teoretično, je ocenil za televizijo SRF.

Če bodo te rezultate vzporednega glasovanja potrdili tudi končni rezultati referenduma, bo imela Švica po novem v svoji ustavi člen, ki bo prepovedoval nošnjo pokrival, ki zakrivajo celoten obraz, v javnosti – tako npr. v trgovinah kot na sprehodu v naravi. Obstajalo bo sicer nekaj izjem, na primer za prostore, kjer poteka bogoslužje.

Čeprav burke in nikabi niso posebej omenjeni v predlogu, pa je šlo v predreferendumski kampanji predvsem za to. Pa čeprav je v Švici le malo žensk, ki bi nosile tovrstno muslimansko pokrivalo. Prej gre za turistke iz katere od zalivskih držav. Nasprotniki te uvedbe so zato pobudnikom očitali predvsem motive, uperjene proti islamu.

Tovrstna prepoved je sicer doslej že veljala v kantonih St. Gallen in Ticino, po novem pa bo veljala za vso državo.

Švicarski volivci so danes odločali o še dveh zadevah: uvedbi prostovoljne elektronske identifikacije E-ID za preverjanje identitete na internetu ter gospodarskem sporazumu z Indonezijo.

Source
STA
Back to top button