Švicarji bodo danes odločali o protiterorističnih ukrepih in pandemičnem zakonu

Švicarji bodo danes na referendumu odločali o več vprašanjih. Med drugim bodo imeli pred sabo covidni zakon, ki omogoča vladi dodatna pooblastila glede boja proti pandemiji, ter o protiterorističnih ukrepih, ki bi policiji olajšali spopadanje s terorističnimi grožnjami.

Na referendumu bo danes zakon, ki bi vladi omogočil še naprej lažje odločanje glede ukrepov za zajezitev pandemije covida-19 in glede posledic pandemije na družbo in gospodarstvo. Glede na ankete bodo Švicarji predlog podprli.

Podobno se podpora obeta zakonu o okrepitvi pooblastil policije v boju proti terorizmu. Ta bo policiji omogočil preventivne akcije, ko se bodo soočili z morebitnimi teroristi. Med drugim to pomeni okrepljen nadzor in omejitev gibanja.

Med zanimivejšimi v državi s 8,5 milijona prebivalci pa sta tudi predloga o prepovedi uporabe pesticidov, saj sta povzročila največ razburjenja z burnimi razpravami med okoljevarstveniki in kmeti. V prvem predlogu z imenom Za Švico brez sintetičnih pesticidov pobudniki predlagajo, da se v desetih letih prepove sintetične pesticide, prepovedali pa bi tudi uvoz pridelkov in druge hrane, pri katerih se uporablja takšne pesticide.

V okviru drugega predloga z imenom Za čisto vodo in zdravo hrano pa bi bili do državnih subvencij upravičeni le tisti kmetje, ki ne uporabljajo pesticidov ali antibiotikov za zdravljenje bolnih živali. Omejili bi tudi količino tekočega gnoja na poljih.

Okoljevarstveniki in politična levica podpirajo obe pobudi. Švicarska vlada pa si želi zavreči obe pobudi, saj da bi to spodkopavalo suverenost države. Glede na ankete bodo pobudi verjetno zavrnili z rahlo večino.

Na dnevnem redu je danes tudi zakon, ki bi davčno politiko povezal z zmanjšanjem izpustov toplogrednih plinov za 50 odstotkov do leta 2030 v primerjavi z letom 1990. Med drugim vključuje različne finančne spodbude.

Glede na neposredno demokratično ureditev v Švici se vsakih nekaj mesecev državljani odpravljajo na referendume na nacionalni, regionalni in lokalni ravni. Glasujejo lahko o vsakem predlogu javnosti, ki zbere najmanj 100.000 podpisov. Za referendum o novih zakonih, ki jih je sprejel parlament, pa potrebujejo 50.000 podpisov.

Source
STA
Preverite tudi
Close
Back to top button