AktualnoEvropaSvetGospodarstvo

Svetovne cene hrane julija z največjim padcem po letu 2008

Svetovne cene hrane so julija zabele največji padec po oktobru 2008, a kljub temu ostajajo na visokih ravneh, ugotavlja Organizacija ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO). Največje padce so zabeležile cene žitaric in rastlinskega olja, nekoliko manjše padce pa so zaznali tudi pri mleku in mlečnih izdelkih, mesu in sladkorju.

 

Indeks cen hrane je julija v povprečju dosegel 140,9 točke, kar je 8,6 odstotka manj kot junija. Gre za četrti zaporedni padec cen na mesečni ravni. Medletno je bila vrednost kazalnika, ki spremlja mesečne premike cen košarice prehranskih surovin, s katerimi se najbolj pogosto trguje, višja za 13,1 odstotka, je danes sporočila FAO.

“Znižanje cen prehrambenega blaga z zelo visokih ravni je dobrodošlo, zlasti z vidika dostopa do hrane, vendar ostaja veliko negotovosti, vključno z visokimi cenami gnojil, ki lahko vplivajo na prihodnje proizvodne možnosti in preživetje kmetov, slabimi svetovnimi gospodarskimi obeti in gibanjem valut, kar vse resno ogroža svetovno prehransko varnost,” je dejal glavni ekonomist FAO Maximo Torero.

Največji padec na mesečni ravni je zabeležil kazalnik cen rastlinskih olj, ki je bil julija s 171,5 točke glede na junij nižji za 19,2 odstotka in je tako padel na desetmesečno dno. Na močan padec so vplivale padajoče svetovne cene palmovega, sojinega, repičnega in sončničnega olja, ugotavljajo pri FAO.

Podindeks za žitarice je bil glede na junij s 147,3 točke nižji za 11,5 odstotka, pri čemer so se znižale svetovne cene vseh žit, zastopanih v indeksu. Največji padec so zaznali pri cenah pšenice, ki se je pocenila za 14,5 odstotka, delno kot odziv na dogovor med Ukrajino in Rusijo o prekinitvi blokade glavnih ukrajinskih črnomorskih pristanišč.

Kazalnik cen sladkorja se je zmanjšal za 3,8 odstotka na 112,8 točke in tako dosegel petmesečno dno. Med razlogi za padec cen so pri FAO navedli oslabitev brazilskega reala v primerjavi z ameriškim dolarjem in nižje cene etanola, zaradi česar je bila proizvodnja sladkorja v Braziliji v prvi polovici julija večja od pričakovanj.

Kazalnik cen za mleko in mlečne izdelke se je julija ustalil pri vrednosti 146,4 točke oz. 2,5 odstotka nižje kot junija. Najbolj so se znižale cene posnetega mleka v prahu, sledile so cene masla in polnomastnega mleka v prahu, kar je predvsem posledica slabih tržnih dejavnosti v Evropi zaradi poletnih počitnic. Cene sira so medtem ostale stabilne zaradi povpraševanja v evropskih turističnih destinacijah.

Podindeks cen mesa je bil julija glede na junij nižji za 0,5 odstotka in je zanašal 124 točk, kar je prvi padec na mesečni ravni po šestih mesecih rasti. Padec je predvsem posledica manjšega uvoznega povpraševanja po govejem, ovčjem in prašičjem mesu. Nasprotno pa so mednarodne cene perutninskega mesa dosegle rekordno raven, k čemur sta prispevala veliko svetovno uvozno povpraševanje in omejena ponudba zaradi izbruhov ptičje gripe na severni polobli, še ugotavljajo pri FAO.

Source
STA
Back to top button