Svet ECB v znamenju bojazni pred krepitvijo inflacije in dvigom obrestnih mer

Svet ECB bo skušal na današnji seji po ocenah analitikov predvsem pomiriti finančne trge, da namerava nadaljevati z ekspanzivno denarno politiko. Na finančnih trgih, predvsem v ZDA, se namreč krepi bojazen, da utegne gospodarsko okrevanje skupaj z velikanskimi količinami denarja v obtoku kmalu voditi v krepitev inflacije in dvig obrestnih mer.

Druga letošnja monetarna seja osrednjega organa evrske denarne politike prihaja v času, ko se med vlagatelji krepi strah, da bi se lahko obdobje ultra poceni denarja končalo prej od prvotnih pričakovanj.

Potem ko so države in centralne banke finančnemu sektorju, gospodarstvu in prebivalstvu namenile velikanske fiskalne in denarne injekcije in naj bi se ob postopnem napredku cepljenja proti covidu-19 počasi vendarle začelo okrevanje po koronski krizi, se trgi namreč bojijo, da bi to lahko kmalu vodilo v krepitev inflacije in dvig obrestnih mer.

To se je v minulih dneh že pokazalo v dvigu zahtevane donosnosti na ameriške državne obveznice, temu pa so sledile tudi obveznice evropskih držav, čeprav cena zadolževanja za članice evrskega območja še vedno ostaja razmeroma nizka.

Svet ECB naj bi tako danes, kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, skušal trge in druge deležnike predvsem prepričati, da bo z zastavljeno ekspanzivno denarno politiko nadaljeval. Do zdaj je bilo sporočilo sveta, da bo z rekordno nizkimi obrestnimi merami in izrednimi ukrepi nadaljeval, dokler bo treba, in da bo orodja po potrebi prilagodil.

Kot možnost se omenja pospešitev tedenske dinamike nakupov v okviru izrednega pandemičnega programa odkupov obveznic (PEPP), ki ga je decembra lani povečal za 500 milijard evrov na 1850 milijard in ga podaljšal do marca 2022. Do konca minulega tedna je bil namreč program izkoriščen nekoliko manj kot polovično.

ECB bo danes predstavila tudi marčne napovedi inflacije in gibanja BDP. Predvideva se, da bi lahko napoved inflacije za letos nekoliko dvignila, napoved rasti BDP pa ob nekaterih zapletih pri cepljenju in nadaljevanju koronskih omejitev po evrskem območju nekoliko znižala.

Source
STA
Back to top button