Evropa

Švedska premierka pozitivna na novi koronavirus

Švedska premierka Magdalena Andersson je bila pozitivna na novi koronavirus, so danes sporočili iz njenega urada. Poleg Anderssonove sta po srečanju vodij strank v sredo zbolela tudi Per Bolund, ki skupaj z Marto Stenevi vodi Zeleno stranko, in vodja Sredinske stranke Annie Loof, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 

 

“Predsednica vlade je bila po testiranju s hitrim testom pozitivna na novi koronavirus. Upošteva trenutna priporočila in bo svoje delo opravljala od doma,” je za AFP povedal njen tiskovni predstavnik Johan Ekstrom. Dodal je, da se Anderssonova v danih okoliščinah počuti dobro.

V nordijski državi z 10,3 milijona prebivalci trenutno beležijo rekordno število okužb z novim koronavirusom. V četrtek so potrdili 25.567 novih okužb.

V začetku tega tedna je Švedska objavila številne nove ukrepe za omejevanje širjenja virusa, vključno z zgodnjim zaprtjem barov in restavracij ter omejitvijo števila ljudi na javnih prireditvah na 500 udeležencev. Zdravstveni organi so opozorili, da so razmere na področju zdravstvenih storitev že zdaj zelo zaostrene.

Švedska se je ob začetku pandemije znašla na prvih straneh časopisov, saj v nasprotju z večino drugih držav ni uvedla nobene oblike zaprtja javnega življenja ali zapiranja šol. Namesto tega je sprejela mehkejši pristop in priporočila socialno distanciranje, delo od doma in le omejeno uporabo obraznih mask. Prepovedala pa je obiske v domovih za starejše, omejila število oseb, ki se lahko udeležujejo javnih prireditev, ter skrajšala odpiralni čas barov in restavracij.

Število covidnih smrtnih žrtev na Švedskem znaša približno 15.300 in je podobno evropskemu povprečju. Vendar pa je precej višje od sosednjih Norveške, Finske in Danske, kar je sprva sprožilo burno razpravo o švedski strategiji.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button