Sunak v pogovoru z Netanjahujem poudaril pomen demokratičnih vrednot

Britanski premier Rishi Sunak je danes v Londonu sprejel izraelskega kolega Benjamina Netanjahuja. Voditelja sta razpravljala o sporni pravosodni reformi izraelske vlade, iranskem jedrskem programu ter poglobitvi sodelovanja na področju varnosti in gospodarstva. V luči reforme pa je Sunak poudaril pomen ohranjanja demokratičnih vrednot.

 

“Sunak je poudaril pomen ohranjanja demokratičnih vrednot, na katerih temelji odnos med državama, tudi v luči predlaganih pravosodnih reform v Izraelu,” je v povzetku srečanja zapisal njegov urad. Prav tako je britanski premier izrazil solidarnost z Izraelom zaradi terorističnih napadov v zadnjih mesecih in se zavzel za zmanjšanje napetosti med Izraelom in Palestino.

Voditelja sta razpravljala tudi o njuni zaskrbljenosti glede “destabilizacijskih dejavnosti Irana”, iranskem jedrskem programu, vojni v Ukrajini ter poglobitvi strateškega sodelovanja na področju varnosti in gospodarstva.

Skupne novinarske konference ni bilo. Izraelski premier naj bi se v Londonu sestal tudi z britansko notranjo ministrico Suello Braverman, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Netanjahuja je v Londonu pričakalo več sto protestnikov, med katerimi so mnogi držali izraelske zastave in plakate, kritične do njegove vlade. Nasprotovali so sporni pravosodni reformi izraelske vlade, katere cilj je povečanje moči parlamenta in omejitev možnosti vrhovnega sodišča, da razveljavi zakone in vladne odločitve. Z njo si vlada želi zagotoviti tudi nadzor nad imenovanjem vrhovnih sodnikov.

Reformo so številni kritiki označili za grožnjo demokraciji. Tudi izraelski predsednik Jicak Hercog se je jasno izrekel proti njej, saj da je represivna in spodkopava demokratične temelje države.

Source
STA
Back to top button