Sunak v Belfastu pozval k podpori dogovoru z EU

Britanski premier Rishi Sunak je politične stranke na Severnem Irskem danes pozval k podpori dogovoru z EU glede trgovinske ureditve po brexitu. Pozval jih je še, naj se vrnejo k oblikovanju izvršne oblasti v Belfastu. Vendar pa je veliko odvisno od tega, ali bodo dogovor podprli protestantski unionisti, ki so sodelovanje v vladi doslej zavračali.

 

Britanski premier je danes obiskal Belfast, da bi zagotovil podporo za dogovor med Londonom in Brusljem glede trgovinske ureditve za Severno Irsko po brexitu. Predstavnikom glavnih političnih strank je Sunak predstavil dogovor o izvajanju severnoirskega protokola, t.i. windsorski okvir, ki sta ga v ponedeljek potrdila s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen.

Sunak se je pogovarjal z vodilnimi političnimi strankami v regionalnem parlamentu stormontu, vključno s Sinn Feinom, Stranko zavezništva in ulstrskimi unionisti. Voditelja Demokratične unionistične stranke (DUP) in socialnih demokratov (SDLP) se trenutno mudita v Londonu.

Pozval jih je, naj se vrnejo k oblikovanju izvršne oblasti v Belfastu, kjer vse od volitev maja lani, na katerih je zmagala proirska nacionalistična Sinn Fein, ni prišlo do oblikovanja vlade. DUP zaradi nestrinjanja s severnoirskim protokolom trenutno zavrača sodelovanje, zaradi česar je Severna Irska že leto dni v politični blokadi.

Tudi vodilni politiki v stormontu so DUP pozvali, naj sprejme hitro odločitev o dogovoru, da bi dosegli obnovitev oblasti. Vodja DUP Jeffrey Donaldson je sicer v odzivu na ponedeljkov dogovor opozoril, da še naprej obstajajo “vprašanja, ki vzbujajo skrb”, njegova stranka pa bo pred odločitvijo glede sodelovanja v vladi preučila podrobnosti dogovora.

Sunak verjame, da bo nov dogovor z EU zagotovil Severni Irski “edinstven” položaj pri dostopu do trgov Združenega kraljestva in EU. Če bo načelni dogovor med Londonom in EU uresničen, ima Severna Irska potencial, da postane “najbolj vznemirljivo gospodarsko območje na svetu” z neoviranim dostopom tako do domačega trga Združenega kraljestva kot tudi do enotnega trga EU, je dejal med obiskom tovarne v okrožju Antrim na Severnem Irskem, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Med drugim bo t. i. windsorski okvir omogočil neovirano trgovanje po celotnem Združenem kraljestvu, poleg tega pa po zagotovilih Sunaka zagotavlja suverenost ljudi na Severnem Irskem. Severnoirski regionalni parlament bo namreč lahko po novem preprečil, da bi evropska zakonodaja glede blaga veljala na Severnem Irskem, pri čemer bo imela britanska vlada možnost veta.

Uspeh dogovora bo verjetno odvisen od tega, ali bo Sunak uspel prepričati DUP, da konča bojkot delitve oblasti na Severnem Irskem, poročajo tuje tiskovne agencije. Obisk britanskega premierja v tej pokrajini označujejo kot “ofenzivo šarma”, da bi unioniste prepričal v sprejetje dogovora.

Sunak se je po pogovorih v Belfastu odpravil nazaj v London, kjer naj bi se v Westminstru srečal s torijskimi poslanci, člani vplivnega odbora 1922. Konservativni premier bo potreboval njihovo podporo, da bi uresničil dogovor z Brusljem, poroča britanski BBC. Za Sunaka je namreč pomembno tudi, da zagovorniki brexita v njegovi lastni stranki ne blokirajo dogovora.

Source
STA
Back to top button