Sunak na pogovorih v Belfastu, na vidiku dogovor z Brusljem glede severnoirskega protokola

Britanski premier Rishi Sunak se danes v Belfastu sestaja z voditelji severnoirskih političnih strank, britanski mediji pa poročajo, da naj bi bila London in Bruselj blizu dogovora glede statusa Severne Irske po brexitu. Viri navajajo, da bi lahko bil dogovor o trgovinski ureditvi po brexitu dosežen že prihodnji teden, poroča britanski BBC.

 

Sunak se bo konec tedna ob robu varnostne konference v Münchnu srečal s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen in voditelji članic, nato pa bi lahko prihodnji teden že predstavil predlog dogovora, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

O usodi severnoirskega protokola, ki po izstopu Združenega kraljestva iz EU ureja trgovinska vprašanja na Severnem Irskem, se London in Bruselj pogajata že več kot eno leto. Severna Irska v izogib vzpostavitvi nadzora na meji z Irsko ostaja del evropskega enotnega trga in carinske unije, kar pa s sabo prinaša nadzor blaga, ki na Severno Irsko prispe iz preostalih delov Združenega kraljestva.

To vprašanje je v središču institucionalnega zastoja v pokrajini, ki je že leto dni brez vlade zaradi bojkota večinsko protestantskih unionistov (DUP), ki želijo protokol odpraviti. V protokolu vidijo grožnjo za vez z Otokom in zato blokirajo oblikovanje vlade ter zahtevajo drastične spremembe.

Britanski zunanji minister James Cleverly bo danes odpotoval v Bruselj, kjer se bo srečal s podpredsednikom Evropske komisije Marošem Šefčovičem, kar je še en znak, da se pogovori pospešujejo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Source
STA
Preverite tudi
Close
Back to top button