Sturgeonova za hitro vrnitev Škotske v EU

Škotska premierka Nicola Sturgeon se je danes zavzela za to, da bi se Škotska hitro po dokončnem razhodu Združenega kraljestva in Evropske unije vrnila v EU. Meni, da to ne bi bila širitev unije. “Škotska bi prišla domov,” je dejala v pogovoru za več evropskih medijev, med drugim nemški časnik Welt.

 

Sturgeonova si prizadeva, da bi najprej izvedli nov referendum o neodvisnosti Škotske od Združenega kraljestva. “Po zadnjih anketah več kot polovica Škotov podpira neodvisnost. “Prepričana sem, da bi Škoti na prihodnjem referendumu rekli da,” je poudarila v pogovoru.

Zadnjih 17 javnomnenjskih raziskav je pokazalo, da Škoti podpirajo neodvisnost. V anketi, ki jo je v četrtek objavil škotski časnik Scotsman, neodvisnost podpira 58 odstotkov Škotov, kar je izenačena rekordna podpora.

Neodvisna Škotska bi nato takoj podala prošnjo za vstop v EU, je povedala škotska premierka. “Številni v EU pravijo, da je bila Škotska več kot 40 let članica in da izpolnjuje vse standarde in predpise. Mislimo, da bi šlo za edinstven primer hitrega pristopa k EU,” je dodala, piše na spletni strani časnika Welt.

Na vprašanje o tem, da v EU ni ravno velikega navdušenja nad sprejemanjem novih članic, je odgovorila, da pridružitev Škotske ne bi bila širitev EU. “Škotska prihaja domov, to ni nov začetek,” je izpostavila.

Na referendumu leta 2014 so Škoti zavrnili odcepitev od Združenega kraljestva s 55 odstotki. Vendar premierka trdi, da so se okoliščine z odhodom Združenega kraljestva iz Evropske unije bistveno spremenile. Škoti so namreč dve leti kasneje na referendumu o brexitu z 62 odstotki glasov podprli obstanek Združenega kraljestva v uniji.

Sturgeonova je že večkrat ponovila zahtevo za nov referendum o neodvisnosti, a britanska vlada to vztrajno zavrača. Britanski premier Boris Johnson vztraja, da je bila odločitev sprejeta in da novega referenduma ne bo dovolil.

Source
STA
Back to top button