Študija: Evropa mora znatno okrepiti vlaganja v digitalne projekte 5G

Evropa mora znatno okrepiti vlaganja v digitalne projekte za mobilno tehnologijo pete generacije (5G), če želi izkoristiti celoten potencial inovacij na tem področju, izhaja iz študije Evropske komisije in Evropske investicijske banke (EIB). Študija poudarja tudi znatno vrzel med Evropo in ZDA glede financiranja s tveganim kapitalom.

 

Avtorji študije so v njej poudarili, da so inovacije na področju 5G ključni element za spodbujanje evropske konkurenčnosti in oživitev gospodarstva. “Večje kapitalske naložbe so bistvene za nadaljnji razvoj in uporabo tehnologije 5G ter za razvoj vodilnih inovatorjev v Evropi,” so v objavi na svojih spletnih straneh ta teden zapisali v EIB.

Študija po njihovih besedah izpostavlja tudi znatno vrzel med Evropo in ZDA glede financiranja s tveganim kapitalom za inovacijski ekosistem 5G. Medtem ko ZDA za to letno namenijo 6,6 milijarde evrov, v Evropi ta znesek doseže le 4,6 milijarde evrov.

“Čeprav mora strategija skupnega enotnega trga dodeliti zadosten javni kapital ekosistemom 5G prek nacionalnih proračunov in programov EU, vključno s skladom za okrevanje in programom InvestEU, je za odpravo te vrzeli še vedno potreben tvegani kapital,” so izpostavili v EIB.

Evropska komisija bo zdaj preučila rezultate in priporočila, nato pa razpravljala o naslednjih korakih za tvegani kapital 5G v Evropi, so v sporočilu za javnost napovedali v Bruslju.

Source
STA
Back to top button