Stroški dela na uro v območju z evrom in EU navzgor

Stroški dela na uro so se v območju evra in EU v tretjem letošnjem četrtletju zvišali. V primerjavi z enakim obdobjem lani so bili višji za 1,6 odstotka v državah z evrom in za 1,8 odstotka v uniji, je danes objavil evropski statistični urad Eurostat.

V drugem četrtletju so stroški v območju z evrom porasli za 3,6 odstotka, v EU pa za 3,5 odstotka.

Stroški, povezani s plačami in drugimi izplačili, so se v državah z evrom v tretjem trimesečju v medletni primerjavi povprečno zvišali za 2,2 odstotka, medtem ko so bili drugi stroški nižji za 0,4 odstotka. V EU je bila rast plač 2,4-odstotna, drugi stroški pa so se znižali za 0,1 odstotka. V obeh območjih so bila manjša druga izplačila posledica zlasti davčnih olajšav in subvencij, ki so jih vlade v Evropi namenile gospodarstvu v času koronske krize.

Po dejavnostih je bila rast stroškov dela na uro v evropski denarni uniji v tretjem trimesečju v industriji na letni ravni 1,2-odstotna, v gradbeništvu 2,4-odstotna, v storitvenem sektorju 1,4-odstotna, v neposlovnih dejavnostih pa 1,9-odstotna.

V EU so medtem ti stroški v obravnavanem obdobju industriji porasli za 1,4 odstotka, gradbeništvu za 2,4 odstotka, v storitvenem sektorju za 1,6 odstotka in neposlovnih dejavnostih za 2,2 odstotka.

V Sloveniji so se stroški dela na uro v tretjem četrtletju na letni ravni okrepili za 1,8 odstotka, in sicer stroški za plače za 1,8 odstotka, ostali pa za 1,9 odstotka.

Source
STA
Back to top button