SlovenijaEvropaGospodarstvo

Stopnja prostih delovnih mest v EU in območju evra v zadnjem lanskem četrtletju višja

Stopnja prostih delovnih mest v območju z evrom je bila v zadnjem lanskem četrtletju 1,9-odstotna oz. 0,2 odstotne točke višja kot v predhodnem četrtletju. V EU se je zvišala za 0,1 odstotne točke na 1,8 odstotka, je danes objavil evropski statistični urad Eurostat.

V primerjavi s četrtim trimesečjem leta 2019 se je stopnja prostih delovnih mest v območju z evrom znižala za 0,3 odstotne točke, v EU pa za 0,4 odstotne točke.

Stopnja prostih delovnih mest v območju z evrom je v gradbeništvu in industriji znašala po 1,7 odstotka, v storitvenih dejavnostih pa dva odstotka. V EU je bila stopnja v gradbeništvu in industriji po 1,7-odstotna, v storitvah pa 1,9-odstotna.

Najvišjo stopnjo prostih delovnih mest so imele Češka (pet odstotkov), Nemčija (tri odstotke) in Belgija (2,9 odstotka). V Sloveniji je bila stopnja prostih delovnih mest pri 1,5 odstotka.

Najnižje stopnja so zabeležile Grčija (0,5 odstotka v tretjem četrtletju) ter Bolgarija, Španija, Poljska, Portugalska, Romunija in Slovaška (vse po 0,7 odstotka).

Medletno se je stopnja v drugem letošnjem četrtletju znižala v 23 državah, na Danskem, Irskem, Cipru in v Luksemburgu pa je ostala nespremenjena. Največje padce so beležile Latvija (-1,1 odstotne točke), Češka (-0,9 odstotne točke) in Nizozemska (-0,7 odstotne točke).

Source
STA
Back to top button