Stoltenberg pred vrhom Nata priznal razhajanja članic glede Ukrajine

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je danes priznal, da so članice zavezništva pred julijskim vrhom v Vilniusu razdeljene glede vprašanja članstva Ukrajine. “Glede tega vprašanja v zavezništvu obstajajo različna stališča,” je dejal Stoltenberg v Bruslju in spomnil, da Nato odločitve sprejema s soglasjem.

“Nihče vam ne more natančno povedati, kakšna bo končna odločitev o tem vprašanju na vrhu v Vilniusu,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Stoltenberg na konferenci, ki jo je v Bruslju organiziral ameriški think-tank German Marshall Fund.

Dokler bo vojna, se Ukrajina ne bo mogla pridružiti zvezi Nato, je dejal, a ponovil, da je prihodnost te države v Natu.

Po navedbah diplomatov ZDA in več drugih zaveznic na julijskem vrhu nočejo iti dlje od izjave iz Bukarešte, v kateri je vrh Nata leta 2008 Ukrajini in Gruziji obljubil možnost vstopa v zavezništvo, ni pa navedel časovnega načrta.

Članstvo v Natu bi Ukrajini omogočilo sklicevanje na določbe o kolektivni obrambi iz 5. člena severnoatlantske pogodbe, ki določa, da je napad na eno državo članico napad na vse, in članice zavezuje, da jo branijo v primeru napada.

Po navedbah enega od diplomatov potekajo razprave za “oblikovanje podlage za kompromis o članstvu”, poroča AFP. Ena od možnosti bi tako lahko bila zagotovitev varnostnih jamstev, kot jih je dobila Švedska, katere pristop blokirata Turčija in Madžarska.

“Najvišje varnostno jamstvo bo članstvo v Natu, vendar to ni nekaj, kar se bo zgodilo med vojno,” je dejal Stoltenberg.

Source
STA
Back to top button