Število brezposelnih v Španiji lani večje za skoraj četrtino

V Španiji je bilo konec lanskega leta registriranih 3,89 milijona brezposelnih, kar je 23 odstotkov več kot leto prej, navedbe ministrstva za delo povzema francoska tiskovna agencija AFP. Analitiki rast pripisujejo pandemiji covida-19, v kateri je bila Španija ena najhuje prizadetih evropskih držav.

 

Samo decembra se je na novo registriralo 36.825 brezposelnih. Marca in aprila, ko je bila pandemija na vrhuncu, je ta številka dosegla skoraj 600.000.

Tako vlada kot sindikati se strinjajo, da bi bile brez državnih ukrepov – podjetjem so med drugim na voljo subvencije za čakanje na delo – posledice še bistveno slabše. Po nekaterih ocenah bi se lahko število brezposelnih brez njih povečalo za dodatna dva milijona.

Španija sodi med evropske države, ki jih je epidemija v letu 2020 posebej močno prizadela. Zabeležili so več kot 50.000 umrlih s covidom-19, v krizi pa je tudi gospodarstvo.

Španija je namreč močno odvisna od turizma, ukrepi za preprečevanje širjenja okužb pa so čezmejne turistične obiske skoraj povsem ohromili. Mednarodni denarni sklad je nedavno napovedal, da se bo španski BDP letos tudi zaradi tega skrčil za 12,8 odstotka, kar bi pomenilo največji padec med zahodnimi gospodarstvi.

Število brezposelnih je v Španiji sicer vztrajalo visoko že pred koronavirusno krizo. Leta 2013 je država denimo zabeležila 27-odstotno stopnjo brezposelnosti.

Source
STA
Back to top button