Splošne volitve v Grčiji bodo maja

Grški predsednik vlade Kiriakos Micotakis je v torek napovedal, da bodo splošne volitve v državi potekale maja, čeprav se štiriletni mandat njegove vlade izteče julija. vlada se je znašla pod precejšnjim pritiskom po februarski hude železniške nesreče pri Larisi, v kateri je umrlo 57 ljudi. Odtlej ustavljen železniški promet je danes znova stekel.

 

“Z gotovostjo vam lahko povem, da bodo volitve potekale maja,” je dejal Micotakis v svojem prvem televizijskem intervjuju po železniški nesreči 28. februarja.

Priljubljenost njegove vlade je sicer po nesreči nekoliko upadla. Sodeč po nedavnih javnomnenjskih raziskavah, opravljenih po nesreči, je prednost njegove stranke Nova demokracija pred glavno opozicijsko stranko Siriza upadla na med 3,5 in 4,1 odstotne točke, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po nesreči so sicer v državi ustavili železniški promet, uslužbenci železnic pa so začeli dolgotrajno stavko. Danes je promet deloma znova stekel, je sporočilo ministrstvo za promet.

Po železnicah so že speljali tovorni vlaki in nekaj regionalnih na širšem območju Aten, v pristaniškem mestu Patras in Solunu. Tudi železnica, ki povezuje Atene z letališčem, ponovno obratuje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V februarskem trčenju potniškega in tovornega vlaka pri Larisi je umrlo 57 ljudi. Nesreča je razkrila velike pomanjkljivosti v grškem železniškem omrežju. Sodobni varnostni sistemi na progi so več let delovali le delno ali pa sploh ne.

Nesreča je sprožila večtedenske proteste po državi, pri čemer številni opozarjajo, da je dotrajanost sistema pripomogla k tragediji. Micotakis je poskušal proteste umiriti z opravičili in obljubami o pregledni preiskavi, vendar je tudi sam postal tarča kritik, ko je dejal, da je nesrečo povzročila tragična človeška napaka.

Proti načelniku železniške postaje v Larisi, ki naj bi storil ključno napako in potniški vlak preusmeril na iste tire kot prihajajoči tovorni vlak, je bila skupaj s tremi uslužbenci železnic podana obtožnica. Preiskovalci so sicer ugotovili tudi, da je bil načelnik preobremenjen z delom.

Source
STA
Back to top button