Španija načrtuje register vseh, ki bodo zavračali cepljenje proti covidu-19

Španija namerava vse državljane, ki bodo zavračali cepljenju proti covidu-19, uvrstiti v poseben register, je v ponedeljek napovedal minister za zdravje Salvador Illa za televizijo La Sexta. Pojasnil je, da bodo vsi državljani prejeli vabilo na prostovoljno cepljenje, kdor se ne bo odzval, pa bo registriran.

Minister je zagotovil, da register ne bo javen in da bodo zelo dosledni glede varovanja podatkov. Bodo pa podatki v registru na voljo drugim evropskim partnerjem, je dodal v pogovoru, ki ga povzemajo tuje tiskovne agencije.

Španija je tako kot večina preostalih držav članic EU v nedeljo sprožila kampanjo cepljenja proti covidu-19. Madrid pričakuje, da bodo v prihodnjih treh mesecih prejeli okoli 4,6 milijona odmerkov cepiva. Pričakujejo, da bi lahko z naknadnimi pošiljkami do sredine prihodnjega leta cepili že večji del prebivalstva.

Država na Iberskem polotoku velja za eno najbolj prizadetih v pandemiji. Do sedaj je za covidom-19 umrlo več kot 50.000 ljudi, od tega 298 v ponedeljek. V zadnjem tednu so na 100.000 prebivalcev potrdili 107 novih okužb z novim koronavirusom.

Source
STA
Back to top button