V Italiji protestne akcije dijakov zaradi pouka na daljavo

V več italijanskih mestih danes potekajo protestne akcije italijanskih dijakov zaradi odločitve večine italijanskih dežel o podaljšanju pouka na daljavo. Ob tem dijaki opozarjajo, da so šole zaprte skoraj leto dni, kar po njihovem mnenju ni več razumno. Zaskrbljena je tudi ministrica za izobraževanje Lucia Azzolina.

 

“Brez šole ni rasti, socialne razlike se povečujejo in to na račun šibkejših. Tveganje za okužbo v šolah je majhno” je na Facebooku objavila ministrica. Opozorila je tudi, da se povečuje nevarnost povečanje števila tistih, ki prekinejo šolanje. Za italijanski radio Rai Raido 1 je še ocenila, da lahko pouk na daljavo morda deluje le za nekaj tednov ali mesecev.

Pouk na daljavo po poročanju nemške tiskovne agencije dpa velja za dijake srednjih šol. Prvotno je bilo načrtovano, da naj bi se šole za dijake ponovno odprle 11. januarja.

V Rimu so tako danes številni dijaki protestirali pred svojimi gimnazijami. Pred italijanskim ministrstvom za izobraževanje je danes okrepljena prisotnost karabinjerjev. V preteklosti so pred stavbo že potekali protesti proti šolski politiki v času pandemije covida-19.

Skorajda vse italijanske dežele so preložile ponovno odprtje šol. Izjema je Toskana, kjer nameravajo z večjim število redarjem poskrbeti za spoštovanje ustrezne medsebojne razdalje v javnem potniškem prometu.

Ponovna vzpostavitev običajnega izobraževanja je po posameznih deželah načrtovana različno. Lacij s prestolnico Rim namerava šole za starejše učence odpreti 18. januarja. Na Siciliji to načrtujejo za 30. januar.

V Italiji so doslej potrdili skoraj 2,4 milijona okužb z novim koronavirusom. Umrlo je več kot 78.000 covidnih bolnikov.

Source
STA
Preverite tudi
Close
Back to top button