V Italiji aretacije v zvezi z izdelavo ponarejenih dokumentov za teroriste

Policija je v Milanu in še nekaj mestih v Lombardiji prijela sedem ljudi, ki naj bi islamističnim teroristom priskrbeli ponarejene osebne dokumente. Med tistimi, ki so mu zagotovili ponarejeno osebno izkaznico, je tudi 20-letni simpatizer skrajne skupine Islamska država, ki je lani izvedel napad na Dunaju, so danes sporočile oblasti v Milanu.

Prijeti so državljani vzhodnoevropskih držav, ki jih sumijo članstva v organizaciji, specializirani za izdelavo ponarejenih osebnih dokumentov. Glede na navedbe italijanskih sodnih oblasti bi lahko šlo celo za največjo doslej odkrito tovrstno skupino v Evropi.

Ponarejene osebne izkaznice, potne liste in vozniška dovoljenja naj bi prodajali po vsej Evropi. Skupno naj bi ponaredili prek tisoč dokumentov in med drugim osebne izkaznice priskrbeli za najmanj 15 teroristov, je danes na novinarski konferenci razkril milanski protiteroristični tožilec Alberto Nobili.

Kot je potrdil, je imel pri sebi osebno izkaznico, ki mu jo je zagotovila razkrita tolpa, tudi islamski skrajnež Kujtim Fejzulai, ki je lanskega novembra v napadu na Dunaju ubil štiri ljudi, še 20 jih je ranil, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Aretacije so plod preiskave, poimenovane “The Caucasian Job”, ki so jo italijanske oblasti sprožile konec lanskega leta na podlagi obvestila avstrijskih varnostnih oblasti.

Te so namreč javile, da je 35-letni Čečen in prosilec za azil Turko Arsimekov, ki so ga novembra lani zaradi ponarejanja dokumentov prijeli v lombardijskem mestu Varese, član čečenske skupine nekdanjih borcev Islamske države, s katerimi je bil povezan tudi napadalec z Dunaja.

Italijanski preiskovalci menijo, da skupina nekdanjih borcem IS ni zagotavljala le osebnih izkaznic in potnih listov, temveč tudi denar. Ne izključujejo niti trgovine z orožjem, še povzema APA.

Source
STA
Preverite tudi
Close
Back to top button