Sosednje državeGospodarstvo

V Avstriji v prvem četrtletju najmanj stečajev po letu 1977

V Avstriji so v prvem letošnjem četrtletju našteli le 473 začetih stečajev podjetij, kar je 59 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani in najnižja številka od leta 1977. Manjše število stečajev je posledica ukrepov v luči pandemije covida-19, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA.

Število začetih postopkov osebnega stečaja se je medtem v primerjalnem obdobju znižalo za devet na 1744.

Od začetka prvega zaprtja dela javnega življenja zaradi covida-19 marca lani se je število začetih stečajev podjetij na tedenski ravni približno prepolovilo, ugotavljajo v podjetju KSV 1870, ki je zbralo podatke. “Ali bo prišlo do spremembe tega trenda, je odprto vprašanje, odvisno pa je zlasti od nadaljnjih ukrepov vlade,” so ocenili v družbi.

Dogajanje skrbi upnike. “Radodarnost brez razlikovanja je treba ustaviti, preden se bodo tudi zdrava podjetja ujela v negativni spirali finančno šibkih družb,” je izpostavil strokovnjak za insolventnost pri KSV Karl-Heinz Götze. Upniki namreč poudarjajo, da je bolj smiselno zagnati sanacijo problematičnih podjetij čim prej, saj je tako morda mogoče rešiti vsaj del poslovanja.

Avstrijska vlada je sicer nedavno številne koronske ukrepe pomoči gospodarstvu podaljšala do 30. junija letos. Kako bo naprej, je težko napovedovati, v KSV 1870 pa ocenjujejo, da bi lahko jeseni število začetih stečajev podjetij poskočilo. Večjega vala insolvenčnih postopkov sicer ne pričakujejo, menijo pa, da se bo porast vlekel še v leti 2022 in 2023.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button