V Avstriji še naprej naraščanje okužb; maske FFP2 zdaj tudi na prostem

Pohod močno nalezljive koronavirusne različice v Avstriji se nadaljuje. V minulih 24 urah so v severni sosedi potrdili 11.516 novih okužb. Največji porast beležijo na Dunaju, kjer so tokrat s skoraj 3500 novimi primeri postavili dosedanji rekord. V Avstriji so sicer danes začeli veljati novi zajezitveni ukrepi.

 

 

Čeprav je število novih okužb visoko, pa je delež pozitivnih testov nizek, saj so v minulem dnevu v državi izvedli skoraj 600.000 PCR-testov in še okoli 250.000 hitrih testov. K visokemu številu je prispevalo ponovno odprtje šol in testiranje učencev. V minulem dnevu je umrlo še 17 covidnih bolnikov, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Sedemdnevna incidenca se je z najnovejšim porastom, ki občutno presega povprečje minulih sedmih dni, zvišala s 687,3 na 754,7 primerov na 100.000 prebivalcev. Občutno se je povečalo tudi število aktivnih primerov v državi, in sicer za več kot 7500 na 84.626.

Se je pa po drugi strani malce znižalo število hospitaliziranih zaradi covida-19. Trenutno se jih v avstrijskih bolnišnicah zdravi 928, sedem manj kot dan pred tem. 256 jih potrebuje intenzivno nego, kar je osem manj kot v ponedeljek in kar 60 manj kot pred tednom dni.

V Avstriji je bilo doslej polno cepljenih slabih 71 odstotkov prebivalstva, 43,5 odstotka jih je že prejelo poživitveni odmerek. V ponedeljek so razdelili okoli 36.700 odmerkov cepiv, od tega jih je bila slaba desetina prvih, slaba četrtina drugih, preostali pa poživitveni.

V severni sosedi so medtem danes začela veljati strožja pravila za zajezitev pandemije. Med drugim je do najmanj 20. januarja tudi na prostem obvezna uporaba zaščitnih mask tipa FFP2, če ni mogoče vzdrževati medsebojne razdalje vsaj dveh metrov. Izjema so osebe iz istega gospodinjstva in tesni sorodniki ter situacije, v katerih se minimalna razdalja krši le za krajši čas, npr. pri srečanju z nekom med hojo po pločniku.

Obenem so pristojni organi občutno poostrili nadzor nad spoštovanjem pravila PC v trgovinah. Za obisk trgovin, ki ne prodajajo nujnih življenjskih potrebščin, kot sta hrana in kozmetika, morajo imeti Avstrijci sicer že nekaj časa potrdilo o cepljenju proti covidu-19 ali o tem, da so ga preboleli, testiranje ne zadostuje več.

V številnih nakupovalnih središčih so si nadzor olajšali tako, da ljudem, pri katerih izpolnjevanje tega pogoja uspešno preverijo ob vstopu v center, izdajo posebno štampiljko z datumom, ki jo nato ob obisku posameznih trgovin le pokažejo.

Source
STA
Preverite tudi
Close
Back to top button